این جلسه با موضوع استانداردسازی فرآیندهای کارخانه تغلیظ سرباره: گلوگاههای بخش سنگشکنی و فیلتراسیون در تاریخ ۱۴۰۴/۰۳/۱۲ در کارخانه تغلیظ سرباره برگزار شد.
بررسی میانگین عیار خوراک ورودی به کارخانه سرباره در سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ نشان میدهد که باتوجه به افزایش عیارخوراک در سال ۱۴۰۴، میزان مس محتوا در خوراک بیشتر بوده و طبیعتا نقشی اساسی در افزایش میزان تولید کنسانتره در سال ۱۴۰۴ داشته است.
شکل۱: مقایسه میزان تولید کنسانتره در سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴
طی بررسی دیگری که یک بازه با عیار متوسط مشابه سال ۱۴۰۴ که در سال ۱۴۰۳ عیار خوراک برابر ۲٫۷ درصد بود، مشخص شد در سال ۱۴۰۴ تولید کنسانتره نسبت به سال ۱۴۰۳ در عیار خوراک مشابه، ۱۸درصد افزایش پیدا کرده است. این موضوع نشاندهنده تاثیر تغییرات ایجاد شده در تعمیرات دورهای در اسفندماه ۱۴۰۳ بوده که در ادامه بررسی خواهند شد.
شکل۲: مقایسه میزان تولید کنسانتره در بازه با عیار مشابه در سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴
طی پایشهای انجام شده مشخص شد که ۲۰ درصد از توقفات ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۳ مربوط به گرفتگی در خروجیهای انبار ذخیره و کانال ورودی و خروجی آسیای نیمه خودشکن بوده است. در طرح اولیه تعمیرات دورهای تابستان در سال ۱۴۰۳ ابتدا تعدادی از خروجیهای انبار ذخیره اصلاح شدند که نتایج این اصلاحات در ادامه خواهد آمد.
همچنین کانال ورودی آسیای نیمه خودشکن که سهم زیادی به دلیل گرفتگی سنگهای کتابی در این بخش داشت، طراحی و ساخته شد و در حال حاضر در حال نصب است. یکی از مهمترین اصلاحات انجام شده در طرح جدید کانال ورودی به آسیای نیمهخودشکن، افزایش عرض مجرای خروجی کانال میباشد (شکل ۳).
شکل۳: رفع گلوگاههای خوراکدهی به بخش خردایش
همانطور که گفتهشد یکی از تغییراتی که در تعمیرات دورهای تابستان ۱۴۰۳ انجام شد، اصلاح خروجی خوراک دهنده شماره ۲ انبار ذخیره بود. طی بررسی انجام شده مشخص شد که بیشترین بارکشی از زمان تعمیرات دورهای تابستان از خوراک دهنده ۲ انجام شده است. نکته مهم دیگر، درصد بکارگیری همزمان دوخوراک دهنده بود که بطور متوسط ۱٫۱ از ۳ بوده است.
شکل ۴: وضعیت کارکرد خوراکدهندههای انبار ذخیره بعد از اورهال تابستان ۱۴۰۳
گلوگاه دیگری که در سال ۱۴۰۳ موجب کاهش میزان تولید و بارکشی از تجهیزات شده بود، سرند لرزان بعد از آسیای نیمه خودشکن بود که نقش ۲۰ درصدی در توقفات ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۳ داشت. به همین دلیل، طراحی، ساخت و نصب سرند ترومل آسیای نیمه خودشکن انجام شد که موجب به صفر رسیدن توقفات در این بخش و افزایش خوراک ورودی شد (شکل ۵).
شکل ۵: رفع گلوگاههای بخش خردایش جهت افزایش زمان دسترسی کارخانه
چالش دیگر کارخانه سرباره به جهت افزایش تولید، وجود گرفتگی در برخی از لولههای انتقال مواد بود. به همین دلیل برخی لولههای انتقال مواد تبدیل به ناو شدند تا سهم مهمی در افزایش بارکشی از مدار فلوتاسیون، انتقال راحت تر کنسانتره، جلوگیری از نشست مواد و ایجاد توقفات داشته باشند (شکل ۶).
شکل۶: رفع گلوگاههای فلوتاسیون جهت افزایش ظرفیت انتقال کنسانتره
درحال حاضر یکی از مهمترین چالشهای کارخانه سرباره، وجود قطعات کتابی بعد از سنگشکن فکی است که ورود این قطعات موجب آسیب دیدن نوارها و گرفتگی در برخی گلوگاهها و درنتیجه توقف کارخانه میشود (شکل ۷).
شکل۷: پارگی نوار خوراک آسیای نیمهخودشکن به دلیل ورود سنگهای کتابی
اقدام اولیه به جهت رفع چالش سنگهای کتابی، طراحی فکهای کتابیشکن بود که ساخت قالب آنها به اتمام رسیده و در مرحله ریختهگری میباشند (شکل ۸).
شکل ۸: فک کتابیشکن سنگشکن فکی
اقدام دیگری که به منظور رفع چالش سنگهای کتابی درجریان است، نصب یک سرند گریزلی قبل از سنگشکن فکی است. طراحی اولیه این سرند در ابعاد ۹*۵ متر و روزنههای ۳۰ و ۳۵ سانتیمتر میباشد (شکل ۹).
شکل ۹: نقشه طراحی سرند گریزلی
طی بررسی دادههای ثبت شده از کارخانه فرآوری سرباره مشخص شد که تولید کنسانتره در فروردین سال جاری نسبت به اردیبهشت نزدیک به ۲ تن بیشتر بوده است. همچنین مشخص شد که درصد کارکرد فیلترهای سرامیکی در فروردین نسبت به اردیبهشت بیشتر بوده است (شکل ۱۰). یکی از مهمترین گلوگاههای کارخانه سرباره در انتهای خط تولید، وضعیت کارکرد فیلترهای سرامیکی است که واحد تعمیرات کارخانه سرباره درحال رفع عیوب آن میباشد.
شکل۱۰: وضعیت کارکرد فیلترهای سرامیکی در سال ۱۴۰۴ نسبت به طراحی