این جلسه روز پنجشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ برگزار شد، موضوعاتی که در این جلسه مورد بحث قرار گرفت به شرح زیر میباشد:
- معرفی مدارآبگیری کنسانتره
- بررسی و استفاده از آب ریختهگری در خوراک تیکنرهای مس
- بررسی چاهک خوراکدهی تیکنرمس۴
- بررسی چالش های انتقال پساب فیلترهای فشاری به خوراک تیکنرهای مس۳و۴
- خلاصه و جمع بندی
*معرفی مدار آبگیری
کنسانتره کارخانههای پرعیارکنی۱ و پرعیارکنی۲ بعد از آبگیری در تیکنرهای مس-مولیبدن، به سمت کارخانه مولیبدن ارسال میشود که محصول این کارخانه مولیبدن و باطله آن کنسانتره نهایی مس میباشد. باطله کارخانه مولیبدن(کنسانتره مس) به تیکنرهای مس خوراکدهی شده و بعد از آبگیری به سمت فیلترهای فشاری و فیلترهای دیسکی ارسال می شود(شکل۱).
*بررسی و استفاده از آب ریختهگری در خوراک تیکنرهای مس
آب ریختهگری به آبی اطلاق میشود که از سمت کارخانه ذوب از طریق کانالی جنب تیکنرهای مس۳و۴ به سمت سدباطله منتقل میشود. این آب دارای دبی تقریبی۳۰۰مترمکعب بر ساعت میباشد که در هر روز به مدت ۶ساعت جریان دارد. با توجه به پایشهای انجام شده مشخص شد که درصدجامد خوراک تیکنرهای مس ۲۷تا۳۰درصد میباشد که با مقدار طراحی(۱۷درصد) فاصله دارد. که می توان با انتقال آب ریختهگری به خوراک تیکنرهای مس درصد جامد خوراک این تیکنرها را به مقدار طراحی نزدیک کرد.
همچنین از هدر روی دبی زیادی آب جلوگیری کرد زیرا با انتقال این آب به تیکنرهای مس و با توجه به انتقال سرریز تیکنرهای مس به تیکنرهای باطله، این آب مجددا به کارخانه برگشت داده میشود.
به این منظور جهت روشن شدن عدم تاثیر منفی این آب در عملکرد تیکنرهای مس، تست تهنشینی انجام شد که در این تست نمونه از خوراک تیکنرهای مس تهیه شد و یک نمونه توسط آب تازه به درصد جامد۱۷درصد رسانده شد و یک نمونه با آب ریختهگری به این درصد جامد رسید و سپس در شرایط مشابه تست تهنشینی زده شد. همانطور که از نمودار زیر پیداست این نمونه ها تفاوت چندانی در تهنشینی نداشتند و در واقع میتوان از این آب در خوراک تیکنرها استفاده کرد.
جهت اجرایی کردن این طرح، آب ریختهگری توسط کانالی به داخل کارخانه فیلترفشاری منتقل شد و سپس توسط دو پمپ کفشوی این کارخانه آب به خوراک تیکنرهای مس شمال و جنوب و تیکنرهای مس۳و۴ منتقل شد.
در حال حاضر امکان استفاده از ۷۰۰تا۸۰۰ مترمکعب از این آب فراهم شد.
*بررسی چاهک خوراکدهی تیکنرمس۴
این نوع چاهک خوراکدهی(شکل۵) در تیکنرمس-مولیبدن فاز۲ مورد استفاده قرار میگرفته است که به دلیل مشکلات زیر در سال ۱۳۹۵ تعویض و از نوع چاهک پرهای طراحی شده توسط مرکز تحقیقات کاشیگر نصب شده است.
.پس زدن بار از داخل چاهک به مسیر خوراکدهی
.برش صفحاتی از بدنه چاهک به منظور جلوگیری از پس زدن بار
.پخش بار و کف به صورت افقی در سطح تیکنر
.نصب حلقه دور چاهک برای جلوگیری از انتشار کف
.افزایش کدورت آب سرریز
مشکلات ذکر شده برای تیکنر مس۴ نیز صادق است و با انتشار افقی مواد علاوه بر مشکلات دیگر باعث افزایش کدورت سرریز تیکنر و در نتیجه هدر روی مس از این طریق میشود.
به این منظور کانال و چاهک خوراکدهی پرهای طبق طرح گروه کاشیگر برای این تیکنر، ساخته و آماده نصب شد.