یکی از مهمترین فعالیتهای مرکز تحقیقات فرآوری مواد کاشیگر، بهینهسازی فرآیند خردایش در آسیاهای خودشکن، نیمه خودشکن و گلولهای است. به جهت هزینههای عملیاتی و نگهداری زیاد تجهیزات آسیاکنی، همواره بهینهسازی این بخش مورد استقبال کارخانههای داخلی قرار گرفته است.
اولین گام جهت بهینهسازی تجهیزات صنعتی شناخت دقیق فرآیند جاری در آن است. در این راستا، یک آسیا در مقیاس آزمایشگاهی به کمک محققان مرکز تحقیقات، ساخته شد. این آسیا با الگوبرداری دقیق از مدلهای واقعی آسیا ساختهشده تا بتوان شرایط عملیاتی معمول در کارخانهها را بهطور دقیق مورد ارزیابی قرار داد.
این آسیا دارای یک متر قطر و طول آن قابلتغییر از ۵/۳ سانتیمتر تا ۲۱ سانتیمتر است که بسته به نیاز آزمایش میتوان طول آن را تغییر داد. یک دیوارهی این آسیا شفاف ساختهشده تا امکان مشاهده و تصویربرداری از آن فراهم گردد. سرعت چرخش این آسیا نیز با استفاده از سیستم کنترلی آن قابلتغییر بوده و این امکان را فراهم کرده تا بتوان هر نوع شرایطی را مورد ارزیابی قرار داد. در سیستم کنترلی این آسیا یک گشتاورسنج نیز برای بررسی توان کشی در آسیا قرار داد که میتواند دید دقیقتری از فرآیند در حال انجام آسیا فراهم کند.
آسترها که یکی از مهمترین بخشهای این آسیا هستند، قابل تعویض بوده و میتوان هر طرح آستر را پس ساخت در این آسیا نصب و مورد تحلیل و بررسی قرار داد. مواد مورداستفاده در جهت تحلیل آسترهای این آسیا میتواند از جنسهای مختلف از قبیل فلز، پلاستیک و حتی نمونه واقعی سنگها باشد.
تاکنون از این آسیا در پروژههای تحقیقاتی و عملیاتی بزرگی در کارخانههای کشور استفاده شده است. مهمترین آنها آسیای نیمه خودشکن مجتمع سنگ آهن گل گهر، آسیای نیمه خودشکن سرچشمه، آسیای گلولهای سرچشمه و آسیای گلولهای کارخانه گندلهسازی مجتمع سنگ آهن گل گهر است.