در این جلسه که در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۴۰۱ برگزار شد به بررسی عملکرد آهنربا نوار ۵ پرداخته شد.
در ابتدا مدار سرندکنی و سنگشکنی مجتمع مس سرچشمه معرفی شد. با توجه به حساسیت سنگ شکن های مخروطی به ورود قطعات فلزی سخت به محفظه سنگشکنی، طبق طرح اصلی کارخانه روی نوار های ورودی به مدار سرندکنی اولیه یک آهنربا و آشکارساز به صورت سری نصب شده است. وظیفه اصلی این آهنربا و آشکارسازها جلوگیری از ورود ضایعات فلزی به مدار سنگشکنی از مبدا معدن می باشد.
با توجه به حساسیت بیشتر سنگشکن های ثالثیه نسبت به سنگشکن های ثانویه به دلیل دهانه کوچکتر آنها، یک آهنربا روی نوار تامین کننده خوراک مخازن سنگ شکن های ثالثیه نصب شده است. همانطور که بیان شد ورودی به سنگ شکن های ثانویه هیچگونه آهنربا و آشکارسازی وجود ندارد. اگر به هر دلیلی ضایعات فلزی از آهنربا و آشکارسازهای ورودی به مخازن سرندکنی اولیه رد شوند باعث ضربه و گیر کردن سنگ شکن های ثانویه خواهد. درصورتی که آهنربا نوار ورودی به مخازن سنگ شکن های ثالثیه خراب باشد این قطعات به سنگ شکن های ثالثیه راه پیدا خواهد کرد.
ورود ضایعات فلزی به سنگ شکن های ثالثیه باعث صدمات جبران ناپذیری خواهد شد. به طور مثال همانطور که در شکل زیر قابل مشاهده است با ورود قطعه فلزی سخت به محفظه سنگشکن، زره منتل سنگشکن به صورت کامل شکسته و غیر قابل استفاده می باشد.
طی بررسی سه مورد از گیر کردن قطعات فلزی به سنگشکن ها مشخص شد که دقیقا چند روز قبل از این اتفاق آهنربا نوار ۸ به دلیل مشکلات مکانیکی خاموش بوده است. با این حساب نصب آهنربا قبل از سنگ شکن های ثانویه جهت محافظت از سنگ شکن های ثانویه و در صورت خراب بودن آهنربا نوار ۸ (تامین کننده خوراک ورودی به مخازن سنگ شکن های ثالثیه) جهت محافظت از سنگشکن های ثالثیه ضروری به نظر می رسد.
طبق جدول زیر میزان خسارات احتمالی وارد شده به سنگ شکن در هر گیر کردن قطعه فلزی را طبق قیمت مشاهده می کنید. علاوه بر موارد ذکر شده میزان ضرر فرصت از دست رفته تولید را نیز باید به آن اضافه کرد.
در ادامه به نکات مهمی که در نصب آهنربا روی نوار نقاله ها باید توجه کرد پرداخت شد.
- نصب در محل ریزش بار
- پوشش کامل عرض نوار
- جنس غیرمغناطیسی صفحه جدا کننده
- رعایت فاصله و زاویه مناسب صفحه جدا کننده
- فاصله مناسب آهنربا تا سطح مواد
با توجه به اهمیت وجود آهنربا قبل از مرحله سنگ شکنی ثانویه و با توجه به نکات ذکر شده در سال ۱۴۰۰ یک آهنربا روی نوار شماره ۵( ورودی به مدار سنگشکنی ثانویه) مدار سرندکنی و سنگ شکنی مجتمع مس سرچشمه نصب گردید.
حال بعد از گذشت ۱۰ ماه از راه اندازی این تجهیز ضایعات گرفته شده توسط این آهنربا مورد بررسی و منشا یابی قرار گرفت.
عکس زیر ضایعات گرفته شده توسط این آهنربا را به صورت تفکیک شده نشان می دهد.
در ادامه همانند تصویر زیر، قطعات بزرگ با احتمال گیر کردن در سنگ شکن از بقیه ضایعات جدا شدند.
با بررسی ضایعات تفکیک شده و قطعات گیر افتاده در محفظه سنگ شکن در ۱۰ ماه اخیر، مشخص شد که ۳ مورد از قطعات گیر افتاده در محفظه سنگ شکن از یک نمونه خاص بوده است. تصویر این قطعات در زیر مشاهده می شود.
در ادامه به منبع یابی این قطعات پرداخته شد. بعد از بررسی مشخص شد که این قطعه نگهدارنده ناخن شاول در معدن است. به دلیل جنس خاص این قطعه، آشکارسازهای فلز توانایی تشخیص آن را ندارند. اکثر آنها نیز از آهنربا ها رد می شوند.
با نامه نگاری های انجام شده به دنبال قطع ورود این قطعه از مبدا شدیم. راه حل دیگری که در حال انجام است نصب آشکارساز فلز جدیدی است که توانایی تشخیص آنرا نیز داشته باشد.
در جدول زیر سهم هر کدام از ضایعات گرفته شده توسط آهنربا نوار ۵ مشاهده می شود.