در این جلسه که مورخ ۲۵ فروردینماه ۱۴۰۱ برگزار شد و به بازرسی فرآیندی تیکنرهای باطله خطوط ۶،۵ و ۷ شرکت معدنی و صنعتی گلگهر پرداخته شد.
در ابتدای جلسه بهطورکلی به معرفی مدار آبگیری از باطله خطوط ۶،۵ و ۷ پرداخته شد، خوراک تیکنر از باطله مراحل جداکننده مغناطیسی کوبر، رافر و فلوتاسیون (فلوتاسیون معکوس) تشکیل میشود، باطلهها از مخزن ۸(جمعآوری باطله) توسط پمپهای گریزازمرکز به چاهک تیکنر خوراکدهی میشود. مواد پس از تهنشینی و رسیدن به درصد جامد مطلوب توسط دو پمپ به سد باطله منتقل میشود. از طرفی دیگر آب پس از شفاف شدن به مخزن آب برگشتی جهت تأمین آب مورداستفاده مدار منتقل میشود (شکل ۱).
شکل۱: مدار آبگیری خطوط ۶،۵و۷(تیکنر)
تأثیر مقدار و نحوه اضافهشدن فلوکولانت
در تیکنر جهت تهنشینی مواد با ابعاد مختلف از فلوکولانت استفاده میشود، برای لختهسازی مؤثر باید فلوکولانت به طور یکسان با ذرات خوراک برخورد کند. طی پژوهشهای صورتگرفته درگذشته جهت افزایش سرعت تهنشینی مواد باید فلوکولانت در مسیر و چندمرحلهای اضافه شود که در ادامه با یک مثال صنعتی انجام شده توسط مرکز تحقیقات کاشی گر اهمیت این موضوع مشخص شد (شکل ۲).
شکل۲: مـثال موردی تأثیر اضافه کردن فلوکولانت در مسیر
کار انجام شده مربوط به تیکنر باطله کارخانه زغال شویی می باشد که با توجه اینکه خوراک تیکنر از ذرات بسیار ریز تشکیل شده است دستیابی به آب سرریز با شفافیت را بسیار دشوار میکند. بدین منظور فلوکولانت در دونقطه از مسیر خوراک و چاهک با درصد ۴۰،۴۰ و ۲۰ درصد که این مورد بسیار مؤثر بوده و تهنشینی ذرات بهخوبی صورتگرفته است در نتیجه به درصد جامد ۰٫۱ درصد سرریز رسیدهاند.
پیشنهاد اضافهشدن فلوکولانت در مسیر
مطابق شکل ۳ طبق طرح اولیه فلوکولانت در چهار نقطه در چاهک خوراکدهی و دو نقطه در مسیر اضافه میشد که در حال حاضر فقط در چهار نقطه اضافه میشود.
شکل۳: محل اضافه شدن فلوکولانت طبق طرح و در حال حاضر
از جمله دلایلی که در مسیر خوراک اضافه نمیشود آمادهسازی مناسب فلوکولانت و ایجاد لکه با ابعاد مختلف و تعویض لوله خوراک و درنظرنگرفتن مجرای جدید جهت اضافهشدن فلوکولانت میباشد. از آنجایی سایز لوله اضافهشدن فلوکولانت ۱ اینچ است لکههای تشکیل شده در این مجرا رسوب میگیرد و لوله مسدود میشود (شکل ۴).
پیشنهاد ما جهت رفع گرفتگی استفاده از لوله انعطافپذیر (خرطومی) و قیف جهت آگاهی مراقبتکار از گرفتگی و رفع آن با هوای فشرده و آب پرفشار است که این طرح در مس سرچشمه انجام شده است.
شکل۴: مشکلات گرفتگی مجراهای ورودی فلوکولانت در مسیر
به دلیل اجرای طرح توسعه در ماههای آتی درنظرگرفتن مجرا در لولهٔ خوراک تیکنر اجرایی نشد و سه انشعاب جدید از مخزن آمادهسازی فلوکولانت سوم بهصورت ثقلی در تیکنر خط ۵ و ۷ و توسط پمپ پیستونی در تیکنر خط ۶ در سهنقطه از باکس ورودی چاهک اضافه شد، بدین ترتیب نقاط اضافهشدن فلوکولانت از ۴ به ۷ نقطه افزایش یافت (شکل ۵).
شکل۵: سه انشعاب نصب شده در باکس ورودی
شکل ۶ اقدامات صورتگرفته توسط واحد تأسیسات و برقکشی پمپ پیستونی را در خط ۶ نشان میدهد.
شکل۶: اقدامات انجام شده جهت نصب سه انشعاب
در تیکنر ۵ و ۷ بهصورت ثقلی از مخزن سوم آمادهسازی و تیکنر خط ۶ همزمان بهصورت ثقلی و پمپ از مخزن سوم و مخزن پمپاژ فلوکولانت انجام میشود. ازآنجاییکه پمپ نصب شده دبی پایینی دارد پیشنهاد شد از پمپهای مارپیچی متداول در فلوکولانت استفاده شود که به همین منظور پمپ غیرقابلاستفاده در خط ۵ به کارگاه ساخت جهت استفاده مجدد منتقل شد (شکل ۷).
شکل ۷: فلوشیت مسیر های فلوکولانت
ورود مواد با درصد جامد بالا به کانال آب سرریز
از دیگر مشکلات تیکنر در هر سه خط ورود خروجی کف کش زهکشی و زیر تیکنر به کانال آب سرریز در خط ۷ و سطح تیکنر در خط ۵ و ۶ بود مکه باعث گلآلود شدن آب سرریز شده و مشکلات مختلف در مدار ازجمله گرفتگی روزنههای مجراهای شستشو شده بود (شکل ۸).
شکل۸: ورود مواد گل آلود به کانال آب سرریز و سطح تیکنر
که با پیگیریهای صورتگرفته این خروجی در هر سه خط به چاهک خوراکدهی منتقل شد (شکل ۹).
شکل۹: انتقال مسیر کفکش به چاهک