بررسی راهبری مدار کارخانه شیرآهک سازی مجتمع مس سرچشمه
در ارائه قبل معرفی مدار کارخانه شیرآهک سازی، اهمیت آن و بررسی اولیه از نحوه عملکرد آسیای گلولهای، طبقهبندی کننده مارپیچی و هیدروسیکلون بیان شد. شکل ۱ مدار کارخانه شیرآهک سازی را نشان می دهد.
شکل۱: مدار کارخانه شیرآهک سازی مجتمع مس سرچشمه
یکی از مهمترین پارامترهایی که مورد توجه واقع شد درصد جامد آسیا بود. درصد جامد آسیا طبق طراحی ۶۲ بوده اما در حال حاضر درصد جامد آسیا ۲۸ کنترل میشود. طی اقدامات انجام شده، با کالیبراسیون ترازوی نوار خوراک ورودی به آسیا (به روش تست بار که دقیقترین روش است) و نصب دبی سنج آب همچنین حذف مسیرهای اضافی از ورودی آسیا این امکان فراهم شد که درصد جامد آسیا به ۴۵ افزایش یابد. از آنجایی که درصد جامد مطلوب خوراک طبقهبندی کننده مارپیچی ۲۰ در نظر گرفته شده، بنابراین باید بتوان محصول آسیا را به درصد جامد ۲۰ کاهش داد. به همین منظور مسیر آب در کانال ورودی به طبقهبندی کننده مارپیچی اضافه شد که با استفاده از آن، امکان افزودن آب به این جریان میسر شد. یکی از موانع تنظیم درصد جامد نحوه پاشش آب در کانال خوراک ورودی به آسیا است که باعث برگشت آب به نوار نقاله و انحراف آن میشود. شکل ۲ نحوه قرار گیری لولههای آب در کانال خوراک و نحوه پاشش آب را در وضعیت موجود و وضعیت مطلوب نشان می دهد. برای رفع این مشکل پیشنهاد شد در محل ورود آب به کانال یک زانویی ۴۵ درجه نصب شود که جهت حرکت آب هم مسیر با حرکت خوراک باشد.
شکل ۲: محل پاشش آب در کانال خوراک ورودی آسیا و وضعیت موجود و وضعیت مطلوب (پیشنهاد شده) آن
برای جدایش ذرات ریز در این کارخانه دو هیدورسیکلون در نظر گرفته شده که با توجه به تناژ ۲۱ تن بر ساعت طراحی مدار، یک هیدروسیکلون و پمپ آن به صورت آماده به کار و دیگری در مدار است. اما در حال حاضر که تناژ ورودی به آسیا به طور متوسط ۳۵ تن بر ساعت (حدودا دو برابر طرح) است، در مدار بودن هر دو هیدروسیکلون نیاز است. شکل ۳ پمپ های هیدروسیکلون و مسیر انتقال به هیدروسیکلون را نشان می دهد. یکی از معایب کارخانه در حال حاضر نبود امکان از مدار خارج کردن یک هیدروسیکلون در صورت خراب شدن آن است. همچنین اگر به عنوان مثال هیدروسیکلون شماره ۲ خراب شود و شیر خوراک ورودی آن بسته باشد، در این صورت مسیر خوراک از محل انشعاب هیدروسیکلون شماره ۲ تا شیر خوراک مسدود شده و باید برای راهاندازی آن کارخانه متوقف شود و رفع گرفتگی مسیر انجام شود. به همین منظور پیشنهاد شد برای هر هیدروسیکلون یک مسیر مجزا از پمپ آن نصب شود.
شکل ۳: نمایی از پمپها و هیدروسیکلونهای کارخانه شیرآهک سازی
یکی از معایب کارخانه تنظیم نبودن مدت کارکرد مدار آسیاکنی است، که با افزایش حجم مخزن ذخیره شیرآهک این مورد نیز برطرف خواهد شد. به منظور کارایی بیشتر مدار و آگاهی مراقبت کاران، دستورالعمل خاموش کردن کارخانه تهیه و توضیح داده شد.