مرکز تحقیقات فرآوری مواد کاشیگر برای اولین بار اقدام به انتشار عمومی مجموعه کتابچههای استانداردسازی راهبری کارخانهها از طریق بازرسی فرآیند نموده است. هم اکنون شما عزیزان میتوانید فایل این کتابچهها را از طریق پیوندهای موجود در انتهای همین صفحه دریافت کنید.
”استانداردسازی راهبری کارخانه از طریق بازرسی فرایند” از سال ۱۳۹۴ در مجتمع سرچشمه با کمک مدیران، روسا، سرپرستان و کارکنان زحمتکش به اجرا گذاشته شده است. در این مدت بهجای پرداختن به تحقیقاتی که نقش مستقیمیدر تولید نداشته و نتایج آن در بهترین حالت تأیید کارهای انجامشده در ۵ دهه گذشته در دنیا است، عوامل دوری از راهبری استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. در طی این مدت، کارشناسان مرکز تحقیقات کاشیگر علاوه بر کار در کنار کارکنان عملیاتی با آنها زندگی کردهاند. حاصل این تلاش، اتخاذ شیوههای عملیاتی جدید با ایجاد تغییرات تدریجی در فرایند، تجهیزات و رفتار نیروی انسانی بوده است. این رویکرد، در دراز مدت، نهادینه کردن روش صحیح راهبری کارخانه را به دنبال خواهد داشت. برخلاف گزارشهای متداول، در این گزارشهای مرکز، مسائل کاملاً ملموس کارخانه مورد تجزیهوتحلیل قرار میگیرند و راههای رفع مشکلات ارائه میشوند. شایان ذکر است که تأثیر اصلاحات ایجادشده نیز در جلسات هفتگی با حضور همه ردههای شغلی بهطور مستمر ارزیابی میگردند.
یکی از خروجی های این کار تهیه کتابچه هایی تحت عنوان “دستورالعمل راهبری کارخانه های پرعیار کنی مجتمع مس سرچشمه” است که در بخش های زیر گردآوری شده است:
- مدار سرندکنی و سنگ شکنی
- آسیاکنی کارخانه پرعیار کنی یک
- فلوتاسیون کارخانه پرعیار کنی یک
- آسیاکنی کارخانه پرعیار کنی دو
- فلوتاسیون کارخانه پرعیار کنی دو
- آبگیری کنسانتره مس –مولیبدن
- فلوتاسیون مولیبدن
- آبگیری
- آهک
- آبگیری باطله
در ۱۰ کتابچه اول بخش های مختلف کارخانه به طور مفصل از مقدمه ، معرفی تجهیزات، مشخصات هریک و … مورد بررسی قرار می گیرند. این کتابچه ها شامل ۴ فصل هستند که در فصل اول به شرح مدار و اهداف واحد پرداخته می شود. شرح تجهیزات به همراه نکات کلیدی مکانیکی،ابزاردقیقی، برقی و عملیاتی در فصل دوم آورده شده است. در فصل سوم به مشکلات فرآیندها و راهکارها پرداخته می شود. بایدها و نبایدهای راهبری نیز در فصل چهارم گنجانده شده است.
کتابچه کنترل فرآیند در کارخانه های فرآوری مجتمع مس سرچشمه که در خصوص بررسی حلقههای کنترلی در بخشهای مختلف کارخانه فرآوری مجتمع سرچشمه میباشد نیز یکی از خروجیهای این رویکرد جدید است. کتابچه تهیهشده برای مدارهای کنترل واحدهای مختلف کارخانه شامل هشت فصل است. در فصل اول به شرح مبانی کنترل فرآیند پرداخته میشود تا خوانندگان کتابچه با مبانی اولیه کنترل فرآیند آشنا شوند و بتوانند موارد مطرح شده در خصوص حلقههای کنترلی در بخشهای مختلف کارخانه را به خوبی درک کنند.
شرح مدارهای کنترلی مربوط به هر بخش از فرآیند همراه با اقدامات انجام شده در خصوص راهاندازی حلقههای کنترلی در فصلهای دو تا هفت آورده شده است. در فصل دوم حلقههای کنترلی مدار سرندکنی و سنگ شکنی، در قصل سوم حلقههای کنترلی مدار آسیاکنی تغلیظ یک، در فصل چهارم حلقههای کنترلی مدار فلوتاسیون تغلیظ یک، در فصل پنجم حلقههای کنترلی مدار آسیاکنی تغلیظ دو، در فصل ششم حلقههای کنترلی مدار فلوتاسیون تغلیظ دو، در فصل هفتم حلقههای کنترلی مدار فرآوری مولیبدن و در فصل هشتم حلقههای کنترلی تیکنرها مورد بررسی قرار گرفتهاند.
نکات عملیاتی هر فرآیند حاصل تجربیات بدست آمده در طی سالهاست که بهندرت در مراکز آموزشی تدریس میشوند. معمولاً، این تجربیات باارزش با تغییر موقعیت شغلی و یا بازنشستگی افراد به نسل بعدی انتقال نمییابند. اگر این منبع باارزش تجربیات، طبقهبندی و پالایش شود و به شکل ساده و روان در اختیار نسل جدید قرار گیرد، میتواند نقش مهمی در افزایش بهرهوری داشته باشد. با همین هدف، چهار دهه قبل، سیستمهای خبره (Expert Systems) و در سالهای اخیر، مدیریت دانش (Knowledge Management) به صنایع معرفی شدند. اطلاعاتی که از طریق کار عملی در کنار مراقبتکاران تا ردههای بالاتر سازمانی در صنعت جمعآوری میشود، درصورتیکه به صورت منظم و منطقی مدیریت و دستهبندی شود، میتواند منبع آموزشی تولید-محور واقعی برای کارخانه گردد.
کتابچه نکات عملیاتی شامل نکات واحدهای اصلی کارخانههای فرآوری (سنگشکنی و سرندکنی، آسیاکنی، فلوتاسیون، آبگیری، کارخانه آهک و کارخانه مولیبدن) است که طی پنج سال تهیه شده است.
امید است که این شیوه بومی، منجر به افزایش کارایی واحدهای صنعتی شود و راه جدیدی پیش روی دانشگاه و صنعت برای برقراری ارتباط پویا، مستمر و مؤثر بگشاید.