این جلسه روز ۲ دی ۱۴۰۰ برگزار گردید. موضوعاتی که در این جلسه مورد بررسی قرار گرفتند عبارتند از :
الف- شستشو، ترمیم و انبار کردن پارچههای مستعمل
ب- اقدامات انجام شده جهت بهبود سیستم شستشوی فیلتر
الف- شستشو، ترمیم و انبار کردن پارچههای مستعمل
زمانیکه در فیلتر فشاری یک پارچه آسیب دیده تعویض میشود در شرایطی که سایر پارچهها هزاران سیکل متوالی کار کردهاند، بهتر است از پارچه مصرف شدهای با طول عمر یکسان که بدون پارگی می باشد استفاده شود. به عنوان مثال پارچهای که تعمیر شده و آماده استفاده مجدد است. پارچههای با طول عمر یکسان خاصیت تراوایی و خاصیت فیلتراسیون یکسانی دارند.
مشکلی که در واحد فیلتراسیون فشاری مجتمع مس سرچشمه وجود داشت توجه نکردن به تعداد سیکل کاری پارچهها در یک فیلتر بود. به عنوان مثال زمانی که در تعداد سیکل ۲۰۰۰ یک پارچه سوراخ میشود به جای استفاده از پارچه سالم و دارای سیکل مشابه از پارچه ای نو و تازه استفاده میشود که این خود باعث اخلال در سیستم میشود. گاها به دلیل نبود کیسه ممکن بود حتی بر روی یک فیلتر دو نوع پارچه از شرکت های مختلف نصب گردد.
شکل ۱: نمایی از دو نوع پارچه از شرکتهای مختلف در یک فیلتر
شسنشو:
پارچههای فیلتر پرس میبایست با استفاده از نازل فشار قوی شسته شود و مهم است که پارچههای فیلتر قبل از شستن خشک نشود. پارچه فیلتر را روی گرتینگ پهن نمایید که این کار شستشوی پارچه را تسهیل می کند.
شکل ۲: الگوی طرح حرکت نازل شستشوی پارچه
ترمیم پارچههای صدمه دیده
پارچه فیلتر که صدمه دیدهاند، اما از طرف دیگر در شرایط خوب از بابت خصوصیات فیلتر کردن میباشند یه شرح ذیل میتوان آنها را تعمیر کرد:
- سوراخ حاصل از دمیدن، سایده شدن با هوای فشرده در زمان خشک کردن یا بعضی آسیبهای در اثر اشیای خارجی در مواردی که ابعاد سوراخ حاصله بیشتر از ۵۰ میلیمتر نباشد و در سطح آب بندی صفحه قرار نگرفته باشد.
- پارچه با دقت شسته و منطقه ترمیم یافته خشک میشود.
شکل ۳: نمایی اسطح آببند در پارچه های فیلتر
- تکه پارچهای از جنس مشابه تهیه کنید ( حداکثر ابعاد حدود ۱۰۰* ۱۰۰ میلیمتر)
- تکه پارچه را با چسب دو جزئی روی سطح خارجی Outside پارچه و نه در سمت کیک بچسپانید.
شکل ۴: نمونه ای از پارچه ترمیم شده
- سوراخهای خیلی کوچک ( کمتر از ۱۰ میلیمتر) با یک چسب تفنگی بدون وصله پارچهای تعمیر می شوند.
توجه: پارچه های با مواد متفاوت گاهی اوقات نیازمند چسبی با جنس متفاوت می باشند.
انبار کردن پارچههای فیلتر مستعمل
انبار پارچههای مستعمل جهت استفاده مجدد، بسیار مهم میباشد. پارچههای فیلتر باید کاملا تمیز شسته شوند. پارچه فیلتر می بایست در محل مناسبی بصورت آویزان ذخیره شود.
محل انبار میبایست محافظت شود تا پارچه در مجاورت آلودگی، جرقه، جوش، نور شدید و … قرار نگیرد
در دفترچهای طول عمر پارچههای انبار شده را ثبت کنید.
زمانیکه پارچه مستعمل جهت استفاده مجدد بکار برده می شود، پارچه می بابست تعداد سیکلهای مشابهی با پارچه های حاضر کار کرده داشته باشد.
شکل ۵: سیکل بندی پارچههای مستعمل در انبار پارچه
با اجرای این طرح در ۲۰ آبان ۱۴۰۰ مقدار مصرف پارچه به طور چشمگیری کاهش پیدا کرد. در نمودار زیر میزان مصرف پارچه بر اساس تناژ تولیدی آورده شده است. همانطور که مشاهده می کنید در ماه آذر میزان مصرف پارچه به صفر رسیده است.
نمودار ۱: میزان مصرف پارچه بر حسب تناژ تولیدی در سال ۱۴۰۰
ب:اقدامات انجام شده بر روی سیستم شستشو فیلتر فشاری
۱- تغییر طرح کفشکهای آبپاش از پیچ و مهره به نرگی و مادگی
به دلیل استفاده از پیچ برای اتصال کفشک به آبپاشها، تعویض کفشک معیوب بسیار سخت و زمانبر است و گاهی اوقات نیز امکان تعویض به علت زنگ زدگی و بریدن پیچ در آبپاش وجود نداشت و منجر به تعویض کل آبپاش میشد. از همین رو جهت جلوگیری از دور انداخته شدن آبپاشها، در محل تصب کفشک تراشکاری انجام گرفت و طرح کفشکها اصلاح گردید. همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید کفشک طراحی شده به صورت نرگی درون آبپاش قرار میگیرد، با انجام این طرح در مواقع خرابی کفشک، آبپاش تعویض نمیگردد و خود کفشک تعویض می شود و علاوه بر آن برای یکنواختی می توان تمام کفشکها را تعویض نمود.
شکل ۶: نمایی از تغییر طرح کفشک نرگی و مادگی
با اجرای این طرح برای فیلتر فشاری ۲ ، تمامی آبپاشهای قدیمی جمعآوری گردید و برای اجرای طرح جدید کفشک مجدد به شرکت سازنده ارسال گردیدند.
۲_ تغییر طرح تعداد نازل شستشو از ۳ عدد به ۵ عدد
طی پایشهای صورت گرفته مشخص گردید که سطح پارچه به خوبی شستشو داده نمیشود. برای حل این مشکل پیشنهاد شد که تعداد نازل شستشو برای هر آبپاش از ۳ عدد به ۵ عدد افزایش داده شود. با اجرای این طرح پارچه به خوبی شستشو داده شد.
۳: توجه به زاویه پاشش نازلهای آبپاش
گاها در حین و بعد از نصب آبپاشهای فیلتر فشاری زیاد به زاوبه پاشش نازلها توجه نمیشود. که این بی توجه ای مستقیما به شستشوی پارچه تاثیر میگذارد. طبق منوال فیلتر فشاری باید جت حاصل از آب خارج شده از نازلها موازی با راسنای پارچه تنظیم شده باشد. اما به مرور زمان در اثر فشار آب ممکن است سر نازل بچرخد و عمود بر راستای پارچه قرار گیرد که این اتفاق باعث می شود که شستشوی پارچه نامناسب صورت بگیرد و حتی ممکن است در اثر فشار زیاد پارگی پارچه صورت بگیرد.
شکل ۷: نحوه صحیح پاشش نازل شستشو