در جلسه برگزار شده در مورخ ۲۶/۱/۱۴۰۰ دربارهی روش بهبود یافتهی محاسبهی پرشدگی آسیاها و تخمین حجم و جرم بار بحث گردید و در کنار آن روشهای دیگر همراه با مزایا و محدودیت استفاده از آنها نیز گفته شد.
پرشدگی یکی از پارامترهای مهم تأثیرگزار بر نرخ خردایش و توان کشی آسیا میباشد و با توجه به این در داخل آسیا سنگ معدن، واسطه خردایش و پالپ قرار دارد این سه مورد بر پرشدگی آسیا تاثیرمیگذارند.
جهت اینکه پرشدگی آسیا اندازهگیری شود نیاز به توقف آسیا و ورود به آن میباشد که در نتیجه با شرایط ناایمن و هزینههای ناشی از توقف آسیا روبرو خواهیم شد و به همین خاطر یک روش ایمن و سریع جهت محاسبهی پرشدگی نیاز هست.
قبل از اینکه وارد آسیا شده نیاز هست که یک سری نکات جهت پیشبرد کارها به نحو احسن و حفظ سلامت رعایت شوند این نکات عبارت اند از:
• مواظب افتادن گلوله از سقف آسیا
• گرم بودن و مرطوب بودن محیط آسیا ( نصب تهویه)
• مواظب ترکیدن گلولههای داخل آسیا
• استفاده از نردبان جهت ورود به آسیا
• وجود بخارات مواد شیمیایی و کمبود اکسیژن
در ادامه به روشهای مختلف جهت محاسبهی پرشدگی آسیا پرداخته شد:
۱- شمارش بالابرها
یکی از روشهای متداول جهت اندازهگیری پرشدگی آسیا شمارش آسترها میباشد و یکی از مزایای این روش عدم نیاز به ورود به آسیا میباشد به این جهت که شخص از ترانیون ورودی آسیا شروع به شمارش آسترهای قابلرؤیت میکند و با استفاده از یک سری روابط میزان پرشدگی آسیا را به دست خواهد آورد.
به این جهت که ممکن است سطح در طول آسیا به طور یکنواخت توزیع نشده باشد لازم است شمارش خود را به سه قسمت تقسیم بندی کند قسمت ورودی، قسمت وسط و قسمت خروجی و در آخر با میانگین گرفتن از سه قسمت شمارش شده تعداد آسترهای قابلرؤیت به دست میآید.
از معایب این روش امکان ارتکاب خطا هنگام شمارش آسترها وجود دارد و این اشتباه ممکن است به دلیل روشنایی کم یا مدور بودن آسیا مرتکب شد. (هر آستر آسیای سرچشمه معادل ۳ درصد پرشدگی میباشد)
در زیر نمایی از معادلات استفاده شده در این روش مشاهده میشود.
همانطور که گفته شد به دلیل توزیع غیریکنواخت بار داخل آسیا ممکن است در شمارش آسترها و در نتیجه محاسبهی پرشدگی آسیا مرتکب خطا شد که در زیر نمودار مربوط به خطای مطلق و نسبی برای ردیفهای مختلف آمده است.
۲- اندازهگیری پرشدگی از ترانیون
در این روش محاسبهی پرشدگی به این صورت میباشد که فاصله ترانیون تا بار را اندازهگیری میکنیم . همانطور که در شکل زیر مشاهده میشود یکی از محدودیتهای این روش تشکیل توده مواد معدنی در ورودی آسیا میباشد.
۳- تصویری
یکی از روشهای متداول که نیاز به ورود آسیا نیست روش تصویری میباشد. در این روش از دروبینهای با کیفیت بالا استفاده میشود لازم به ذکر است که اساس این روش شمارش لیفترهای قابلرؤیت به وسیلهی تصویر میباشد. در این روش نیاز به کشیدن شوت خوراک دهی آسیا نیست به این دلیل که وسیلهی تصویربرداری از خروجی آسیا وارد میشود. یکی از محدودیتهای این روش کارایی پایین روش عنوان شده بدلیل تشکیل گودی نزدیک شبکههای خروجی آسیا میباشد و دقت این روش نسبت به روشهای دیگر کم میباشد.
۴- روش وتر و قطر (chords and diagonals)
اساس این روش اندازه گیری سه قسمت از آسیا مطابق شکل زیر میباشد و با انجام اندازهگیرهای لازم و با استفاده از معادلهی زیر پرشدگی آسیا قابل محاسبه میباشد.
با توجه به شکل زیر این روش برای پرشدگیهای حدود ۳۵ درصد مناسب میباشد.
۵- اندازهگیری ارتفاع سطح بار تا سقف
با توجه به شکل زیر در این روش با ورود به آسیا و با استفاده از متر لیزری ارتفاع سطح بار تا سقف اندازهگیری میشود یکی از مزیتهای این روش قابل استفاده برای آسیاهایی که در داخل آن استخر پالپ قرار دارد به این دلیل که متر لیزری بر روی چوب یا میله نصب میشود.
جهت به کار بردن این روش نیاز هست که یک سری نکات که در زیر عنوان شدهاست لحاظ گردد.
۱-صاف بودن سطح بار داخل آسیا
۲-محورافقی آسیا راستای اندازهگیری ( معرف بودن سطح)
۳- انتخاب موقعیت مناسب برای اندازهگیری (ارتفاع میانگین)
۴- عمودی گذاشتن متر لیزری
۶- استفاده از گزینهی Maximum distance function
با اندازهگیری ارتفاع و جایگذاری در روابط زیر میزان پرشدگی آسیا محاسبه میشود.
با توجه به شکل زیر این روش برای محاسبهی پرشدگیهای کمتر از ۲۰ درصد مناسب نیست.
۶- لیزر اسکنر سه بعدی
این روش به ما یک مدل سه بعدی (توپوگرافی بار) میدهد. در این روش با استفاده از لیزر LiDAR نقاط مختلف بار اندازهگیری میشوند و با استفاده از نرم افزار خاص جهت پردازش توپوگرافی بار (پرشدگی) بدست می آید.
این روش دقیقترین روش محاسبهی پرشدگی آسیا میباشد ولی وابسته به تجهیز خاص میباشد.
۷- روش جدید جهت اندازهگیری پرشدگی
در این روش با استفاده از متر لیزری نصب شده بر روی سه پایه اندازهگیریهای لازم را انجام میدهیم. در این روش امکان اندازهگیری از خروجی آسیا میباشد ولی ناحیه دید سطح بار کمتر میشود. در زیر نمایی از نحوهی اندازهگیری با استفاده از متر لیزری مشاهده میشود.
به صورت کلی مزایای این روش عبارتاند از:
ایمن بودن روش
دادن اطلاعات بیشتری از پروفیل بار
اندازهگیری در نقاط مختلف بار نه فقط در راستای محور افق بار
امکان دستیابی به میانگین ارتفاع بار هنگام صاف نبودن سطح
یکی از محدودیت استفاده از این روش هنگام وجود استخر پالپ میباشد به این دلیل که باعث انعکاس لیزر میشود و برای رفع این مورد نیاز هست که آسیا را اینچ کرد و آب را از آسیا خارج کنیم یا منطقهی کناری استخر پالپ را اندازه بگیریم.
جهت استفاده از این روش نیاز هست که نکاتی را لحاظ کرد، این نکات عبارتند از:
موقعیت مناسب سه پایه (نزدیک لبهی ترانیون)
ر محاسبهی درست قطر آسیا و ترانیون جهت بدست آوردن نقطهی مرجع
انتخاب نقاط مناسب داخل آسیا
در نظر نگرفتن توده مواد معدنی جمع شده نزدیک ورودی آسیا و ناحیه عمیق نزدیک شبکههای خروجی
تخمین حجم آسیا
در معادلهی ارائه شده جهت تخمین حجم آسیا ، حجم ناحیه مخروطی ورودی و خروجی نیز در نظر گرفته شده است که در زیر روابط مربوطه مشاهده میشود.
محاسبهی حجم بار آسیا
در زیر روابط مربوط به محاسبهی حجم بار آسیا مشاهده میگردد.
1 دیدگاه
علیرضا اسلامی
در شکل معادلات مربوط به محاسبه حجم آسیا حجم بخش مخروطی ورودی به اشتباه دوبار قید شده که احتمالا مربوط به حجم بخش مخروطی خروجی است