در جلسه مورخ ۲۳ بهمن ۱۳۹۹ موارد زیر مورد بررسی قرار گرفت.
در ابتدای این جلسه دلایلی که باعث ایجاد تلاطم در سطح سلول ستونی میشود مورد بررسی قرار گرفت از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- گرفتگی و معیوب بودن حبابسازها
سیستم حبابسازی مهمترین بخش سلول ستونی و به منزله قلب سلول ستونی میباشد. بنابراین اولین قدم در عملکرد سلول ستونی، بررسی عملکرد سیستم حبابسازی سلول ستونی میباشد(شکل۱).
از جمله دلایلی که باعث گرفتگی حبابسازها میشود میتوان به بسته بودن شیرهای بالای حبابساز و همچنین استفاده حبابساز برای مدت طولانی اشاره کرد. اندازهگیری افت فشار ایجاد شده در حبابسازهای سلول ستونی روش مناسبی جهت تشخیص میزان کارآیی آنها میباشد. اختلاف فشار اندازه گیری شده در حبابساز نو، بین bar 7/0 تا ۱ میباشد. در حباب سازهای سائیده شده اختلاف فشار به bar 3/0 تا ۵/۰ کاهش مییابد. همچنین در حبابساز سالم لرزش وجود دارد و حبابساز سالم نباید نشتی پالپ داشته باشد.
- توزیع نامناسب هوا
در سیستم حبابسازی سلولهای ستونی این مجتمع از شیر یکطرفه برای جلوگیری از ورود پالپ به مسیر انتقال هوا استفاده میشود. نحوه کار این شیرها به این صورت میباشد که این شیرها در جهت عبور هوا مسیر را باز نگه میدارند و در جهت عکس که مسیر عبور پالپ است مسیر عبور را توسط تیغهای که درون آن است مسدود میکند و مانع ورود پالپ به مسیر هوا میشود.
نوسان در دبی هوای ورودی، معیوب شدن شیرهای یکطرفه، معیوب شدن شیرهای نیشگونی بالا و یا پایین حبابساز و دقت نکردن به نحوه از مدار خارج کردن (ابتدا شیرنیشگونی بالا و بعد از آن شیرنیشگونی پایین و در انتها شیر هوا بسته میشود) یا وارد مدار کردن حبابساز (ابتدا هوا سپس شیر نیشگونی پایین و در نهایت شیرنیشگونی بالا باز شود) از جمله دلایلی است که باعث توزیع نامناسب هوا بین حبابسازها شده و پیامد آن توزیع نامتوازن حباب در سطح سلول ستونی و در نهایت فاصله گرفتن از عملکرد قابل قبول سلول ستونی است.
به منظور جلوگیری از ورود پالپ به مسیرها و حلقهی هوای سلول ستونی، همانطور که در شکل ۲ مشاهده میشود حلقه مربوطه به بالاتر از لوله خوراک سلول انتقال داده شده است. همچنین به منظور مشاهده بهتر جریان هوا از شیلنگهای شفاف استفاده گردیده است (شکل۳).
- زیاد بودن بیش از حد ارتفاع کف سلول ستونی
دلایلی که باعث افزایش بیش از حد ارتفاع کف ( بیشتر از ۱۴۰ سانتیمتر) میشود قرار گرفتن سیستم کنترل ارتفاع کف در حالت دستی، معیوب بودن فشارسنجهای سلول ستونی و همچنین قرار گرفت یکی از فشارسنجها در منطقه کف میباشد. همانطور که در شکل ۴ مشاهده میشود به علت معیوب بودن فشارسنجهای سلول ستونی فاز۲ باعث به وجود آمدن نوسان زیاد در ارتفاع کف شده که به صورت مستقیم روی عیار و بازیابی کارخانه تاثیرگذار خواهد بود.
به منظور رفع این مشکل فشارسنجهای نو جایگزین فشارسنجهای معیوب شد. و مجددا حلقه کنترلی مربوطه روی حالت خودکار قرار داده شد(شکل۵). همچنین در منطق کنترلی حلقه مربوطه اصلاحاتی انجام شد به این صورت که در صورتی که فشار در فشارسنج بالایی به کمتر از ۵۰۰ میلیمتر آب برسد یا اینکه اختلاف فشارها به کمتر از ۸۰۰ میلیمتر آب رسید( در این حالت فشار سنج بالایی در منطقه کف قرار گرفته است) سیستم کنترلی روی حالت دستی قرار بگیرد و به مراقبت کار هشدار بدهد. زمانی که مجددا اختلاف فشارها به محدوده طبیعی بازگشت، مراقبت کار سیستم کنترلی را روی حالت خودکار قرار دهد.
در ادامهی جلسه مشکلات جعبه خوراک دهی به سلولهای ستونی و اصلاحاتی صورت گرفته روی آن بیان شد.
پالپ خوراک ستونها توسط سه لوله، از مخازن کنسانتره مرحله پرعیارکنی ثانویه، وارد مخزن مکعب مستطیلی میشود(شکل۶) بعد از آن پالپ توسط ۴ خروجی که در دو انتهای این مخزن تعبیه شدهاند به سمت دو ستون انتقال داده میشود. با توجه به شکل، پالپ بیشتری به نازل محل ریزش پالپ به این مخزن انتقال پیدا میکند.
تقسیم نامساوی پالپ بین دو نازل یک ستون، تقسیم نابرابر پالپ در قطاعهای ستون را در پی دارد. به دنبال آن اختلاف دانسیته در قطاعها ایجاد شده و باعث چرخش پالپ در داخل ستون شده و بر هم زدن شرایط آرام و ایجاد تلاطم داخل ستون را به دنبال دارد. با توجه به تاثیر قابل ملاحضهای که این موضوع روی عملکرد سلول ستونی دارد نیاز است تا راهکاری برای حل این مشکل معرفی شود.
طرحی که برای حل این مشکل اجرا شد یک خروجی از مخزن تقسیمکننده ستونها برای هر ستون گرفته شد که هر خروجی جدید وسط خروجیهای قبلی قرار دارد بعد از آن پالپ راهیافته به خروجی هر ستون، وارد جعبه تقسیم کننده آن ستون میشود. بعد از آن پالپ در این جعبه تقسیم کننده بین مسیرهای خوراک آن ستون تقسیم میشود(شکل۷).
یکی دیگر از مشکلات جعبه خوراکدهی به سلولهای ستونی، تقسیم بار نامساوی بین دو سلول ستونی میباشد. ازآنجایی که لولههای پمپهای ۱و ۲ نزدیک به سلول ستونی فاز ۱ میباشند در زمانی که این دو پمپ در مدار میباشند باعث میشود بار بیشتری به سمت سلول ستونی فاز۱ برود. برای حل این مشکل نیاز است که همواره پمپ شماره۳ در مدار باشد و یکی از پمپهای۱ و ۲ آماده به کار باشد.