جداکنندههای مارپیچی طی سالیان زیادی در کانهآرایی دارای کاربردهای مختلفی بودهاند. این وسیله از یک مقطع شبه نیمدایره تشکیل شده است که پس از ورود پالپ از قسمت بالای مارپیچ، و شکلگیری صحیح جریان مواد بهصورت همگن و یکنواخت، کانیهای سنگین از بخش داخلی و کانیهای سبک به همراه آب از مرکز بخش خارجی مارپیچ را اشغال کرده و به پایین میآیند.
مکانیزم کار این جداکننده ثقلی بر اساس جدایش در لایه نازک آب در یک سطح شیبدار است. ذرات سبک و سنگین در مارپیچ تحت تأثیر ۵ نیرو جدا میشوند. این نیروها عبارتاند از: ثقل، گریز از مرکز، کشش سیال، بالابرنده و اصطکاک.
این جداکننده مارپیچی توسط متخصصین این مرکز طراحی و ساختهشده و تاکنون در تعدادی از کارخانههای استان کرمان واحدهایی متشکل از این تجهیزات، نصب گردیده است. بسته به محل استفاده ابعاد و شیب و سایر مشخصات این مارپیچها متفاوت است. لذا لازم است برای هر محل بازطراحی گردد. از مزایای این مارپیچها که عموماً برای جداسازی ذرات سبک و سنگین بکار گرفته میشود، عدم نیاز به موتور و یا قطعات متحرک است که این خود هزینه تعمیر و نگهداری این تجهیزات را بهطور چشمگیری کاهش داده است. در اینجا یک نمونه تک شروعه و چهار گام نشان دادهشده که میتوان نمونههای شروعه و هشت گام نیز از آنها طراحی و تولید کرد.