در این جلسه که مورخ ۲۷ بهمن ۱۴۰۱ برگزار گردید به بررسی روند تعویض آستر آسیای نیمه خودشکن فاز۲ مجتمع مسسرچشمه و نفاط ضعف و قوت آن پرداخته شد.
زمان تعویض آستر در این دوره برابر ۱۱۵ ساعت بود.
تعویض آستر آسیای نیمه خودشکن فاز۲
تعویض آسترهای بدنه (shell)
در فرآیند تعویض آستر، اولین آسترهایی که تعویض میشوند آسترهای بدنه (Shell) هستند. آسترهای بدنه شامل ۴۸ ردیف دوتایی آستر با ارتفاع بالابری۲۰ سانتیمتر و زاویه رهایی ۳۰ درجه است. این آسترها از نوع چهارپیچ هستند (شکل۱).
شکل۱: آسترهای بدنه آسیای نیمه خودشکن فاز۲
مدت زمان تعویض این آسترها و ۸ آستر گوشه (آستری که بین آسترهای جداره و آسترهای بیرونی سر ورودی و سرخروجی قرار میگیرد ) در این دوره ۴۴ ساعت بود. همچنین مدت زمان تعویض این آستر در این دوره با دورههای قبلی مقایسه شد (شکل۲).
شکل۲: مقایسه مدت زمان تعویض آستر در این دوره با دورههای قبل
نحوه تعویض آسترهای بدنه (shell)
تعویض این آسترها به این گونه است که ۴ ردیف آستر انداخته میشود و ۳ ردیف آستر نصب میشود. حداکثر تعداد آستری که میتوان در آسیا تعویض کرد بدون نیاز به چرخاندن ۳ ردیف آستر است و دلیل انداختن ۴ ردیف راحتی نصب آستر است (شکل۳).
شکل۳: نحوه تعویض آستر آسیای نیمه خودشکن فاز۲
مشکلات آسترهای گوشه
همانطور که در شکل ۴ مشاهده میشود در آسترهای گوشه روزنههایی برای جابهجایی آستر به منظور جابهجایی آن طراحی شده است که کارآیی ندارند. برای جابهجایی این آسترها باید مهرههایی روی آنها جوش داده شود. علاوه بر آن وجود این روزنهها باعث نقطه ضعف آسترها شدهاند (شکل۵).
شکل۴: نحوه جابهجایی آسترهای گوشه
شکل۵: محل شکستگی آسترهای گوشه
روند سایش آسترهای بدنه (Shell) طی ساعات کارکرد مختلف
در توقفات کوتاهی که آسیا در طول کارکرد آسترها دارد، با بررسی آسترهای آسیا در این توقفات، سایش آسترها در طول کارکرد آنها، مطابق شکل۶ به دست آمد.
شکل۶: جدول میزان سایش آسترهای بدنه
تعویض آسترهای بیرونی (Outer) سر ورودی
در این دوره تمامی آسترهای بیرونی (Outer) سر ورودی شامل۲۸ عدد آستر تعویض شدند(شکل۷). مدت زمان تعویض این آسترها در این دوره ۱۹ ساعت و در دوره قبل ۱۳ ساعت بود.
شکل۷: آسترهای بیرونی سر ورودی
تعویض شبکههایخروجی(Grate)
تمامی شبکههایخروجی(Grate) شامل ۲۸ عدد، به صورت ترکیبی (۲۰ شبکه معمولی و ۸ شبکه خزینهای) تعویض شدند (شکل۸).
شکل۸: تعویض شبکههای خروجی
شبکههای خزینهای که دارای یک برجستگی بین روزنههای شبکهها هستند. در ابتدا توسط شرکت سازنده به منظور گرفتگی کمتر طراحی شدند؛ اما پس از استفاده از این شبکهها مشخص شد گرفتگی آنها بسیار بیشتر از شبکههای معمولی است و این شبکهها عملا کارآیی ندارند. به دلیل وجود این شبکهها در انبار، به صورت ترکیبی از این شبکهها استفاده میشود. طی بررسیهای انجام شده مشخص شد تعداد ۵ شبکه خزینهای دیگر در انبار باقی مانده است. مدت زمان تعویض این آسترها در شکل۹ با دورههای قبلی مقایسه شد.
شکل۹: مقایسه مدت زمان تعویض شبکهها با دورههای قبل
هنگام نصب شبکههای خروجی فاصله کمی بین شبکهها وجود دارد. به دلیل فشار زیاد بار خروجی و برخوردهای متعدد بار و گلوله به شبکهها این فاصلهها کم میشوند و باعث ایجاد فاصله زیاد بین شبکهها از مکانهای دیگر میشوند. در گذشته مجبور بودند برای پر کردن این فاصلهها از گوههایی استفاده کنند که زمان بر بود(شکل ۱۰) برای رفع این مشکل، آسترهایی با عرض بیشتر طراحی شدند (از ۳۰ تا ۷۰ میلیمتر بیشتر) تا این فاصله را پر کنند. در این دوره ۲ عدد از این آسترها در مکانهای مورد نیاز نصب شدند(شکل۱۱). در مجموع تعویض این شبکهها ۴۴ ساعت طول کشید.
شکل۱۰: نصب گوه بین فاصلههای ایجاد شده در دورههای قبل
شکل۱۱: نصب شبکه با عرض بیشتر
گرفتگی زیاد شبکههای خروجی
پس از بررسی های انجام شده مشخص شد که دلیل گرفتگی زیاد شبکههای خروجی فرستادن باربرگشتی کارخانه پرعیارکنی۱ مستقیم به آسیاهای نیمهخودشکن است. دلیل این امر عدم کارکرد آهنربای روی نوار و وارد شدن گلولههای کوچکتر به آسیا و تشکیل زنجیره گلوله با ابعاد مختلف است (شکل ۱۲).
شکل۱۲: نوار بار برگشتی کارخانه پرعیارکنی۱
تعویض کلهگاوی
کلهگاویهای آسیای نیمه خودشکن فاز۲ شامل ۲ ردیف داخلی (۷ عدد) و بیرونی (۱۴عدد) هستند که در شکل ۱۳ مشاهده میشوند، همگی تعویض شدند. مدت زمان تعویض این آسترها ۲۴ ساعت طول کشید.
شکل۱۳: کلهگاویهای داخلی و بیرونی
نکات مثبت تعویض آستر این دوره
- ارتباط رادیویی در داخل و خارج آسیا
یکی از مشکلاتی که در دورههای قبل وجود داشت وبا عث مشکلات زیادی میشد عدم ارتباط رادیویی بین نیروهای تعویض آستر بود که علاوه بر نیاز به فریاد زدن احتمال به وجود آمدن خسارت در اثر حرکت دور کند آسیا وجود داشت. همانطور که در شکل ۱۴مشاهده میشود در این دوره با استفاده از ارتباط رادیویی از مشکلات احتمالی جلوگیری و کار آسانتر شد.
شکل۱۴: ارتباط رادیویی در این دوره
- مستند سازی
در این دوره با استفاده از یک دوربین ۳ بعدی از فرایند تعویض آستر فیلمبرداری شد(شکل۱۵). این مستندسازی فواید زیادی دارد ازجمله: آشنا شدن نیروهای جدید در دورههای بعد با محیط و فرآیند تعویض آستر، امکان آموزش نیروهای جدید، امکان بررسی نقاط ضعف و قوت تعویض آستر.
شکل۱۵: مستند سازی از نحوه تعویض آستر
- روشنایی مطلوب در آسیا
در این دوره همانند دوره قبل و بر خلاف سالهای گذشته روشنایی درون آسیا مطلوب بود که باعث راحتی کار و افزایش سرعت فرآیند میشود(شکل۱۶).
شکل۱۶: روشنایی داخل آسیا
نقاط ضعف این دوره
- نصب به موقع داربستهای اطراف آسیا به جز یک مورد
در برخی از نقاط برای تعویض آستر نیاز است داربست اطراف آسیا نصب شود در این دوره همهی این موارد نصب شد به جز داربست مربوط به آسترهای کلهگاوی که باعث اتلاف وقت شد (شکل۱۷).
شکل۱۷: نصب داربستها اطراف آسیا
- استفاده از جرثقیل سقفی
در فاز۲ برخلاف فاز۱ هنوز جرثقیلی اطراف آسیا نصب نشده است (شکل ۱۸) و برای تعویض آستر مجبور به استفاده از جرثقیل سقفی شدیم که این امر موجب اتلاف وقت و کندی فرآیند تعویض آستر شد.
شکل۱۸: استفاده از جرثقیل سقفی در فاز۲
- ضربه زن آسترها
نحوه عملکرد ضربهزن در سال ۱۳۹۴ با ۱۴۰۱ مقایسه شد و مزایا و معایب آن مورد بررسی قرار گرفت که در شکل ۱۹ مشاهده میشود.
شکل۱۹: مقایسه ضربه زنها در دو دوره متفاوت
در پایان اتلاف زمانها و دلایل آن مورد بررسی قرار گرفت که در شکل پایین مشاهده میکنید.
شکل۲۰: جدول بررسی اتلاف وقتها