در این ارائه که مورخ ۱۴۰۰/۰۶/۰۴ برگزار گردید به ادامه موضوع بازرسی فرآیندی جداکنندههای مغناطیسی تر خطوط تولید کنسانتره ۶،۵و۷ پرداخته شد.
آهنرباهای استفاده شده در جداکنندههای مغناطیسی عمدتا از دو نوع الکترومغناطیسی و دائمی میباشد که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند.
آهنرباهای الکترومغناطیسی
آهنرباهای الکترومغناطیسی برای این که شدت میدان مغناطیسی زیادتری ایجاد کنند به سیمپیچ با ابعاد بزرگ و همینطور جریان برق بیشتری نیاز دارد. این نوع آهنربا، از هزینه تعمیر و نگهداری بیشتری نسبت به آهنربا دائمی برخوردار است ولی با کم و زیاد کردن شدت جریان الکتریکی میتوان شدت میدانهای مختلفی ایجاد کرد. از این نوع نمیتوان برای ایجاد شدت میدان مغناطیسی بالا استفاده کرد چون ابعاد و شدت جریان زیادی نیاز دارد. شدت میدان مغناطیسی که این نوع آهنربا میتواند ایجاد کند ۱۵۰۰تا ۲۵۰۰ میباشد.
آهنرباهای دائمی
آهنرباهای دائمی ، یک میدان مغناطیسی خارجی وابسته به قدرت آهنرباها ایجاد میکنند. بیشتر جداکنندههای مغناطیسی تر از نوع آهنرباهای فریت سرامیکی هستند که قدرت میدان بین ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ گوس را ایجاد میکنند. برای ایجاد شدت میدان مغناطیسی بیشتر از آهنرباهای عناصر نادر خاکی استفاده میشود که قدرت میدان بین ۳۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ گوس را ایجاد میکنند.
جذب مواد تنها با شدت میدان مغناطیسی رخ نمیدهد بلکه گرادیان مغناطیسی هم نیاز دارد. گرادیان مغناطیسی (تغییرات شدت میدان مغناطیسی نسبت به تغییرات فاصله) با تغییرات هندسی آهنربا ایجاد میشود. در قسمت (الف) شکل ۱ گرادیان ما برابر صفر است زیرا با تغییر فاصله شدت میدان ما تغییر نمیکند در نتیجه ذرهای که خاصیت مغناطیسی دارد به هیچ کدام از قطبها جذب نمیشود. در قسمت (ب) با کوچکتر کردن سطح یکی از قطبها چگالی شار مغناطیسی بر روی آن قطب را افزایش دادن که باعث ایجاد گرادیان شده و مواد به سمت قطبی که سطح آن کوچکتر شده به حرکت در میآیند. در قسمت (ج) برای این که چگالی شار مغناطیسی یکی از قطبها را افزایش بدهند، از مواد غیر هادی به صورت لایهلایه استفاده شده است. ترکیب شدت میدان مغناطیسی و گرادیان بیشترین تاثیر را در نیروی جاذبه آهنربا دارد.
شکل۱: اشکال مختلف میدان مغناطیسی
انواع جداکنندههای مغناطیسی استوانهای تر
- جداکننده مغناطیسی استوانهای تر از نوع همجهت
همانطور که در شکل ۲ مشخص است، در این نوع جداکنندهها جهت ورود خوراک با جهت چرخش استوانه به یکسان است. مواد با خاصیت مغناطیسی در قسمتی که آهنربا قرار دارد، جذب استوانه شده و از سمت دیگر توسط تیغه تمیز کننده و آب شستشو به داخل کانال کنسانتره ریخته میشود. موادی هم که خاصیت مغناطیسی ندارند در میان راه از استوانه جداشده و به داخل مخزن باطله راه پیدا میکنند. از این نوع به علت این که عیار را تا حد بالایی افزایش میدهد، در مرحله شستشو استفاده میشود.
شکل۲: جداکننده مغناطیسی استوانهای تر از نوع همجهت
- جداکننده مغناطیسی استوانهای تر از نوع جهت مخالف
در این نوع جداکننده ورود مواد به صورت خلاف جهت چرخش استوانه میباشد (شکل۳). موادی که خاصیت مغناطیسی دارند بلافاصله جذب استوانه شده و در خلاف جهت ورود خوراک از سمت چپ وارد کانال کنسانتره میگردد. موادی که خاصیت مغناطیسی ندارد در جهت ورود خوراک به داخل کانال باطله ریخته میشود. از آنجایی که بازیابی این جداکنندهها بالا است در مراحل پرعیار کنی اولیه و رمقگیری استفاده قرار میگیرد.
شکل۳: جداکننده مغناطیسی استوانهای تر از نوع با جهت گردش مخالف
- جداکننده مغناطیسی استوانهای تر از نوع جریان مخالف
از این جداکنندهها در مرحله اول جدایش برای جلوگیری نوسانات خوراک استفاده میشود. همانطور که در شکل۴ دیده می شود، جهت خروج باطله به صورت سرریز در خلاف جهت حرکت استوانه است که این امر باعث افزایش بازیابی میگردد.
شکل۴: جداکننده مغناطیسی استوانهای تر از نوع با جریان مخالف
با توجه به شکل ۵، اجزا جداکننده مغناطیسی استوانهای تر به شرح زیر میباشد:
- پایه نگهدارنده
- مخزن
- جعبه خوراکدهی
- گیره
- درپوش استوانه
- پوسته استوانه
- شفت ثابت
- شفت متحرک
- آهنربا ثابت
شکل۵: اجزاء تشکیل دهنده جداکننده مغناطیسی تر استوانهای
مطابق شکل ۶ دو نوع چیدمان آهنربا در جداکننده مغناطیسی وجود دارد. در نوع چیدمان شعاعی قطبهای آهنربا در طول استوانه تغییر پیدا میکند، که باعث میشود بازیابی افزایش پیدا کند.در چیدمان محوری قطبهای آهنربا در محیط دایره استوانه تغییر میکند که این امر باعث باز شدن مواد از هم در طول مسیر میشود. موادی که در میان مواد مغناطیسی قرار گرفته اند در اثر این بازشدگی، جدا شده در نتیجه عیار افزایش مییابد.
شکل۶: انواع چیدمان آهنربا در داخل جداکنندههای مغناطیسی