سومین جلسه از مجموعه جلسات هفتگی واحد تحقیق و توسعه در تاریخ بیستم خرداد ۱۴۰۰ پیرامون بررسی تأثیر شکل مجرای خوراکدهی سنگشکن مخروطی ثالثیه کارخانه قدیم سرچشمه بر کارآیی آن با روش اجزای گسسته (راگ) برگزار گردید.
در این جلسه، ابتدا نتایج پایش عملکرد سنگشکن مخروطی ثالثیه شماره ۳ ارائه شد. نتایج اندازهگیری پیوسته توانکشی و شواهد عملیاتی و مکانیکی حاکی از توزیع غیریکنواخت خوراک در این سنگشکن بود. برای بررسی نحوه توزیع خوراک و ارائه طرح مجرای خوراکدهی برای این سنگشکن، از نرمافزار شبیهساز KMPCDEM© (بر پایه روش اجزای گسسته: راگ) استفاده شده بود. در ادامه جلسه، مراحل توسعه نرمافزار شامل اضافه کردن الگوریتمهای موردنیاز برای شبیهسازی مدار (شامل چندین تجهیز) و اعمال مقاومت غلتشی (برای افزایش دقت شبیهسازیها) و همچنین نحوه کالیبراسیون پارامترهای ورودی شبیهسازیها بیان شد.
با در نظر گرفتن نحوه توزیع ذرات روی صفحه توزیعکننده (سینی) سنگشکن و در نظر گرفتن شاخص فاصله مرکز سینی با مرکز جرم ذرات توزیعشده روی آن، غیریکنواختی توزیع خوراک و انتقال جدانشینی از نوار نقاله به محفظه خردایش با وجود مجرای خوراکدهی اولیه (مکعبی) به وضوح مشاهده شد.
برای یافتن طرح بهینه مجرای خوراکدهی، از یک طرح آزمایشی مناسب استفاده شد.
پس از بررسی نتایج طرح آزمایشی، یک مجرای خوراکدهی بهینه (با سطح مقطع ۲۴/۰ مترمربع، طول بالا و پایین ۴۵ و ۷۴ سانتیمتر) که طبق نتایج شبیهسازی، توزیع یکنواخت خوراک و حداقل جدانشینی را فراهم کرد، برای ساخت و نصب در سنگشکن پیشنهاد شد.
با نصب مجرای خوراکدهی جدید، نوسانات توانکشی سنگشکن از ۱۳ به ۳ کیلووات کاهش یافت و امکان کنترل خودکار سنگشکن و شرایط خوراکدهی خفه فراهم شد. اندازه محصول سنگشکن ریزتر و یکنواختتر گردید و نیز با کاهش نرخ سایش و یکنواختی آن، عمر محور خردکننده و آسترهای سنگشکن، از ۸ ماه به ۱۵ ماه افزایش یافت.