در جلسه روز پنج شنبه ۷ فروردین ۱۳۹۹ افدامات انجام شده در مدار سرندکنی و سنگشکنی مجتمع مس سرچشمه مورد بررسی قرار گرفت. محوریت جلسه بررسی موارد زیر بود:
- بررسی غبار و غبارگیرهای مدار سرندکنی و سنگشکنی
- اقدامات انجام شده و پیشنهادات لازم برای ادامه کار
- کارهای انجام شده بر روی مجراهای خوراکدهی ثالثیه و ثانویه
- راه اندازی مجدد سیستم اعلام هشدار سطح سنگشکنها
- نکات مهم در خصوص انبار درشت
در معادن و به خصوص کارخانههای فرآوری در بخشهای سرندکنی و سنگشکنی شاهد وجود گردو غبار هستیم. این عامل از دو جهت قابل بررسی است یکی تاثیر آن بر سلامت افراد حاضر در کارخانه و دیگری وجود مواد با ارزش در گردوغبارها که در ضورت عدم جمعآوری آنها از دست خواهند رفت. در شکل زیر وضعیت گرد و غبار در کارخانه سرندکنی و سنگشکنی نمایش داده شده است.
غبارگیرهای مدار سرندکنی و سنگشکنی عموما تر هستند. در شکل زیر یکی از غبارگیرهای مدار سرندکنی و سنگشکنی نشان داده شده است.
در بخشهای مختلف کارخانه از این غبارگیرها برای جمعاوری گردوغبار استفاده شده است.اینها از نوع تر میباشند که ابتدا گردوغبار محیط رو جمعاوری می کنند و سپس با پاشش آب بر روی آنها پالپحاصل از پایین قسمت مخروطی شکل آن خارج میشود.
در مدار سرندکنی و سنگشکنی تمامی غبارهای موجود در مدار توسط غبارگیرها جمعآوری شده سپس به مخزن جمعآوری که در انتهای سنگشکنهای ثالثیه قرار دارد انتقال داده میشود و در نهایت با استفاده از پمپهای انتقال به سمت مخزن کارخانه تغلیظ انتقال داده میشوند تا با استفاده از مقسم گردان به مخازن خوراکدهی هیدروسیکلونها انتقال داده شوند.
در شکل زیر شماتیکی از مسیر اصلی انتقال پالپ غبارگیرها نمایش داده شده است.
اما وضعیت فعلی غبارگیرها به شکل زیر میباشد که پالپ غبارگیرها به جز غبارگیرهای ثانویه به بیرون از مدار انتقال داده میشوند.
همانطور که درشکل زیر نمایش داده شده است به دلیل نبود پمپهای انتقال مخازن جمعاوری امکان انتقال پالپ غبارگیرها فراهم نمیباشد.
علاوه بر غبارگیرهای تر مدار یک غبارگیر کیسهای نیز در بالای مخازن سرندهای اولیه برای جمعآوری غبار این مخازن در نظر گرفته شده است. اما این غبارگیر نیز به دلیل نبود تسمه الکتروموتور و معیوب بودن کیسههای فیلتر قابل استفاده نمی باشد.
از جمله کارهای انجام شده برای استفاده هرچه بهتر از غبارگیرهای تر تمامی بدنه این غبارگیرها توسط پیمانکار بازسازی و نوسازی شدند همچنین همانطور که از شکل زیر پیدا با ساخت باکس و اتصال آن به مسیر اصلی انتقال پالپ غبارگیرها به تغلیظ پالپ غبارگیرهای ثالثیه نیز به صورت ثقلی به تغلیظ انتقال داده شدند.
در ادامه برای پیشرفت بهتر کارها پیشنهاد شد تا مسیر اصلی غبارگیرها در اولویت راهاندازی قرار بگیرند و همچنین با تامین تجهیزات غبارگیر کیسهای مخازن اولیه نیز راهاندازی شود.
موضوع دیگری که در این جلسه بررسی شد وضعیت مجراهای خوراکدهی سنگشکنهای ثالثیه و ثانویه بود که طی تغییرات ایجاد شده و برای استانداردسازی مناسب و باردهی یکنواخت به سنگشکنها قطر آن در نمونههای جدید نصب شده کاهش داده شده همچنین پیشنهاد شد تا در ساخت مجراهای جدید نکاتی همچون کاهش بیشتر قطر و افزایش طول استوانه نیز مد نظر قرار داده شود. اما نکته قابل توجه در خصوص مجراها عمر بالای آنها می باشد که در کم ترین حالت دارای عمر مفید بالای ۲ سال می باشند. در ادامه نمونههای از مجراهای معیوب و جدید نصب شده نمایش داده شده است.
یکی از مشکلات مجراها در هنگام تعمیرات انحرافخود مجرا در زمان بعد تعمبرات و همچنین کج شدن لاینرهای محافظ آن در زمان تعمیرات بود که درشکل زیر به خوبی نشان داده شده است. اما با ساخت چهار عدد سه پایه با ارتفاع مناسب در زمان تعمیرات با قرار دادن مجراهای ثالثیه روی انها دیگر امکان کج شدن لاینرها وجود نخواهد داشت.
در پایان این جلسه به به این نکته پرداخته شد که در زمان کاهش سطح انبار درشت بایستی از کارکرد مناسب تمامی آهنریاها و آشکارسازهای فلز اطمینان حاصل کرد چرا که با کاهش سطح انبار درشت شاهد حضور بولدزر در انبار برای کمک به انتقال مواد به مدار سرندکنی و سنگشکنی خواهیم بود در این مواقع احتمال ورود قطعات فلزی به داخل مدارافزایش پیدا میکند در صورتی که آهنرباها و آشکارسازهای فلز به درستی کارنکنند این قطعات وارد مدار سرندکنی و سنگشکنی خواهد شد و موجب وارد آمدن ضربات به سنگشکنها و درنتیجه از مدار خارج شدن انها و در نهایت کاهش میزان تناژ ارسالی خواهد شد. در شکل زیر نمونههای از گلولههای راه یافته به مدار سرندکنی و سنگشکنی نشان داده شده است.