مرکز تحقیقات فرآوری مواد کاشی گر در پنجمین کنگره بین المللی معدن و صنایع معدنی ایران و هفتمین کنفرانس مهندسی معدن ایران (۵th international Mine And Mining industries Congress & Expo 7th Iranian Mining Engineering Conference)
پنجمین کنگره بین المللی معدن و صنایع معدنی ایران و هفتمین کنفرانس مهندسی معدن ایران که از آن به عنوان فراگیرترین رویداد معدنی کشور یاد می شود در تاریخ های ۱۲ و ۱۳ آبان ماه در تهران برگزار گردید. این گردهمایی در ۷ محور زیر برگزار گردید که یکی از آن ها به فرآوری معدنی اختصاص داده شده بود.
محورهای همایش
- خواص سنجی و فرآوری معدنی
- استخراج و بهرهبرداری از معادن
- پیجویی و خواص اکتشاف معدنی
- مدلسازی ویژگیهای کانسنگ و ارزیابی ذخیره
- مکانیک سنگ مکانیک خاک و زمینشناسی مهندسی
- محیط زیست، بهداشت و ایمنی در معادن (HSE)
- اقتصاد معدن، مواد معدنی و نقش محصولات معدنی در اقتصاد کشور
از مرکز تحقیقات فرآوری مواد کاشی گر ۳ مقاله به این کنفرانس ارسال گردید که از این بین ۲ مقاله بصورت ارائه شفاهی و ۱ مقاله به صورت پوستر ارائه گردیدند.
همچنین آقای دکتر مالکی مقدم از مرکز تحقیقات فرآوری مواد کاشی گر نیز به عنوان داور مقالات بخش فرآوری(در بخش ارائه شفاهی) از سوی کمیته ی اجرایی برگزیده شده بودند.
- استانداردسازی و راه اندازی مدار بار برگشتی فاز یک مجتمع مس سرچشمه
چکیده:
امروزه استفاده از سنگشکن های بار برگشتی جهت خردایش مواد با ابعاد بحرانی و افزایش ظرفیت مدارهای آسیاکنی گسترش یافته است. در مدار آسیاکنی فاز یک مجتمع مس سرچشمه یک دستگاه سنگشکن مخروطی سرکوتاه مدل HP 400 جهت خردایش مواد برگشتی آسیای نیمهخودشکن اضافه شده است. علیرغم اهمیت و هزینه زیاد نصب این سنگشکن به دلیل مشکلات طراحی و عملیاتی از آن استفاده نمی شد. در طی پایشهای منظم مدار، بازرسی از وضعیت عملکرد بخشهای مختلف این مدار صورت گرفت. موارد غیرمنطبق با شرایط کاری استاندارد مشخص شدند و برخی از راه کارهای استانداردسازی ارائه شد. انجام آزمایش های تعیین کارآیی نشان داد آهنربای قدیم توانایی جذب فلزات روی نوار مواد برگشتی را ندارد و با تعویض آهنربای جدید، گلوله ها با ابعاد مختلف جذب شدند و مشکل ورود گلوله به سنگشکن بار برگشتی و آسیب رساندن به محفظه آن برطرف گردید. با تغییر منطق کاری دریچه ی متحرک (تعیین کننده انتقال بار به مخزن سنگ شکن یا آسیا)، از حالت نقطه ای به بازه ای، مشکلات مربوط به جابجایی زیاد این دریچه، تعمیرات زیاد دریچه و نوسان در خوراک دهی به سنگشکن برطرف گردید. حلقه کنترل تناژ ورودی به آسیای نیمه خودشکن فاز ۱ در هنگام استفاده از سنگ شکن بار برگشتی، دچار نوسان زیاد میشد. با جابجایی ترازوی اندازه گیری تناژ ورودی، این مشکل برطرف گردید و نوسان ۳۰۰-۱۵۰ تن برساعت به ۲۰-۱۰ تن برساعت کاهش یافت. علاوه بر استفاده مطلوب از این حلقه، به دلیل استفاده پیوسته از سنگ شکن، ظرفیت مدار ۱۰-۷ % افزایش یافت. با انجام این اقدامات، سنگشکن راه اندازی شد و درنتیجه با حذف مواد با ابعاد بحرانی از ورودی آسیای نیمهخودشکن، به ازای هر ۱ تن این مواد امکان خوراک دهی ۲ تن خوراک تازه فراهم شد.
واژههای کلیدی: سنگشکن برگشتی، آهنربا، دریچه متحرک، نوار محصول سنگشکن
- استانداردسازی راهبری مدار سنگ شکنی و سرندکنی ثالثیه مجتمع مس سرچشمه از طریق بازرسی فرآیند
چکیده
معمولترین راه بیشینه کردن ظرفیت مدارهای سنگشکنی حفظ توانکشی در بالاترین حد ممکن است که در بسیاری از مدارهای خردایش به کار گرفته میشود. بازرسیهای انجام شده در مدار سنگشکنی ثالثیه کارخانه پرعیارکنی۱ مجتمع مسسرچشمه نشان داد کارآیی سنگ شکنی در این مرحله کمتر از مقادیر درنظرگرفته شده در طرح اصلی بود و در این رابطه چهار مشکل اساسی وجود داشت که در ادامه به ذکر آنها و راه حل رفع شان پرداخته می شود. مشکل اول، توزیع غیریکنواخت خوراک سنگشکنها بود. با تغییر طرح، مجرای خوراک سنگشکنها طی سه مرحله، از طرح مکعب مستطیل به مجرای خوراک استوانهای استاندارد تغییر یافت که منجر به توزیع یکنواخت خوراک شد. توزیع یکنواخت خوراک باعث افزایش عمر زره ثابت (۸/۱ برابر) و کاهش نوسان توانکشی از kW9 به kW3 گردید. کمبود تناژ ورودی به سنگشکنها نسبت به طرح (t/h531) مشکل دوم بود. با افزایش ارتفاع صفحه تنظیم خاک خوراکدهندهها، رفع انسداد مخازن و افزایش سرعت خوراکدهندهها تناژ ورودی به سنگشکنها بصورت میانگین از t/h350 به t/h540 افزایش یافت. افزایش تناژ ورودی به سنگشکنها باعث کاهش ۱۸% ساعت کارکرد سنگشکنها گردید. بعبارتی تعداد سنگشکن آماده بکار از ۱ دستگاه به ۵/۲ دستگاه افزایش یافت. مشکل سوم، راهبری دستی سنگشکنها بود. برای حل این مشکل، حلقه کنترل خودکار (توانکشی_ سطح) سنگشکنها نصب شد. بکارگیری حلقه کنترل خودکار توانکشی باعث شد امکان استفاده از حداکثر توانکشی سنگشکن فراهم شود. حلقه کنترل سطح باعث کاهش انسداد و ریزش خاک از ۱۰ مرتبه در ماه به یک مرتبه گردید. ورود ذرات درشتتر از سرند ۷/۱۲ میلیمتر به محصول مدار سرندکنی و سنگشکنی مشکل چهارم بود. با انجام عیبیابی و استاندارد سازی سرندها، درصد عبوری از سرند ۷/۱۲ میلیمتر از ۶۵% به ۸۰% افزایش یافت.
واژههای کلیدی
سنگشکن مخروطی، خوراک دهنده، سرند، کنترل خودکار، سطح سنج، توانکشی
- کاهش نوسانات سطح پالپ در مخازن هیدروسیکلونهای ثانویه مجتمع مس سرچشمه با تغییر ابعاد مخزن
چکیده:
در صنعت فرآوری مانند دیگر صنایع سیستمهای کنترلی از اهمیت بالایی برخوردار میباشند. با استفاده از سیستمهای کنترلی میتوان نوسانهای فرآیند را کاهش داد. یکی از مشکلات مهم در کارخانه پرعیارکنی شماره ۱ مجتمع مس سرچشمه سرریز کردن کنسانتره از مخازن هیدروسیکلون های ثانویه و همچنین هوا کشیدن پمپها و خرابی پیدرپی آنها به دلیل عدم استفاده از سیستم کنترل سطح بود. برای جلوگیری از سرریز شدن، حلقه کنترل سطح مخزن با دور پمپ مجدداً راهاندازی شد. اما به دلیل وجود نوسانهای زیاد، استفاده از حلقه کنترلی باعث ایجاد نوسان در دور موتور پمپ میشود که علاوه بر آسیب رساندن به آن باعث ایجاد نوسان در فشار هیدروسیکلونها نیز میشود. بازرسی فرآیندی نشان داد که مهمترین عامل از مدار خارج شدن حلقه کنترلی، مطلوب نبودن طرح مخزن پمپ هیدروسیکلون ثانویه است. از این رو مخازن مجدداً طراحی شد و حجم و سطح مخازن به ترتیب ۳ و ۹/۳ برابر افزایش داده شد. پس از نصب طرح جدید مخازن و با تغییر ضرایب کنترلی، سیستم خودکار تنظیم سطح بهطور مطلوب راهاندازی گردید. پس از راهاندازی سیستم و پایش نوسانهای سطح، محدوده خنثی از ۶ به ۱۲، ضرایب تناسبی از ۱- به ۸/۰- و ضرایب انتگرالی از ۵ به ۴۵ تغییر داده شد. درنهایت این تغییرات باعث شد محدوده نوسان سطح از ۰-۱۰۰ به ۵۵-۸۵ کاهش یابد و سیستم کنترلی به صورت مطلوبی عملیاتی شود. نتایج نشان داد که علاوه بر حذف ریزش کنسانتره از مخازن، میزان متوسط عمر کاری پمپهای هیدروسیکلون ثانویه از ۳ ماه به ۹ ماه افزایش یافت.