در سمینار برگزار شده روز پنج شنبه مورخه ۲۱-۱۰-۹۶ به بررسی راهبری تیکنرهای مس و مس-مولیبدن پرداخت شد. محوریت اصلی این سمینار بررسی حلقه های کنترلی تیکنرهای کنسانتره مس و مس-مولیبدن، مشکلات راه اندازی حلقه ها و در نهایت اقدامات صورت گرفته به موجب در مدار قرار دادن حلقه های مذکور بود.
عمده حلقه کنترلی تیکنرها، حلقه کنترل دانسیته تهریز می باشد که با توجه به نوع پمپ تهریز، حلقه با دور یا تعداد ضربات پمپ بسته می شود. پمپهای تهریز تیکنرهای مس و مس-مولیبدن قدیم از نوع دیافراگمی و پمپهای تیکنرهای توسعه از نوع سانتریفیوژ میباشند.
در شکل زیر شمای کلی حلقه کنترلی مس-مولیبدن فاز۲ را مشاهده می کنید.
شکل۱- شمای کلی حلقه کنترلی دانسیته تهریز با دور پمپ
ضرورت راه اندازی:
- ارسال پالپ با دانسیته بالا و حذف بیشتر مواد شیمیایی کارخانه پرعیارکنی
- کاهش مصرف مواد شیمیایی(سولفید سدیم) در کارخانه مولیبدن
- بازداشت بهتر مس ، شناوری بهتر مولیبدن
از جمله مشکلاتی که مانع راهاندازی این حلقه کنترلی شده بود میتوان به خرابیهای متعدد پمپهای تهریز، عدم کالیبره بودن دانسیته سنج خط۱ و نبود آشکار ساز برای دانسیته سنج خط۲ نام برد.
شکل۲- دانسیته سنج خط ۱ و ۲ تهریز مس-مولیبدن فاز۲
به منظور برطرف نمودن مشکلات مذکور، دانسیته سنج خط یک توسط واحد ابزار دقیق کالیبره شد. درخواست خرید آشکارساز نیز توسط همین واحد صادر گشت. درنهایت این حلقه برای خط ۱ راه اندازی شد که به موجب آن افزایش۲۰ درصدی دانسیته تهریز حاصل گشت.
شکل۳- روند تغییرات پارامترهای کنترلی حین کنترل خودکار تیکنر فاز۲
کنترلی دانسیته تهریز با دور پمپ تیکنر مس ۴
ضرورت:
- ارسال بار با دانسیته ی مورد نیاز کارخانه فیلتر فشاری(۲۰۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب)
- افزایش کارایی فیلتر کنی( کاهش رطوبت کیک، کاهش زمان سیکل آبگیری)
حلقه کنترلی دانسیته تهریز تیکنر مس شماره۳
قبل از پرداختن به حلقه کنترلی این تیکنر به بررسی وضعیت پمپهای تهریز، دلایل تعویض پمپها و وضعیت نصب پمپهای جدید پرداخته شد.
مشکلات پمپها:
کم بودن توان پمپ (۱۱ کیلو وات)
عدم مکش پالپ با دانسیته بالا برای تامین خوراک فیلترهای فشاری
کوچک بودن چشمههای پروانه پمپ و درنهایت گرفتگی پی در پی آنها
شکل۴- پمپ تهریز تیکنر مس۳
به همین دلایل ذکر شده شرایط عملیاتی از حالت بهینه دور گشته و زمان توقف تیکنر به جهت رفع عیب از پمپها افزایش پیدا کرده بود.
با خرید پمپهای با توان بیشتر(۲۲ کیلو وات) مشکل ارسال پالپ با دانسیته مطلوب کارخانه فیلتر فشاری برطرف گشت. طبق طراحی اولیه حلقه کنترلی دانسیته تهریز با تغییر دور پمپ برای این تیکنر تعریف شده است. از جمله محدودیتهای راه اندازی مجدد این حلقه میتوان به عدم نمایش مقدار دانسیته تهریز در اتاق کنترل اشاره نمود. مشکل مهم تجهیزات این حلقه جانمایی نامناسب دانسیته سنج و دبی سنج های خطوط تهریز می باشد. این تجهیزات در معرض ریزش پالپ قرار دارند، به نوعی می توان دلیل عدم نمایش دانسیته تهریز را تعمیر و نگهداری نامناسب و نفوذ پالپ دانست. محدودیت دیگر جهت راهاندازی حقله مذکور نبود کنترل دور روی پمپهای جدید نصب شده میباشد. درخواست خرید کنترل دور توسط واحد ابزار دقیق صادر شده است.
شکل۵- پمپ های توان بالای نصب شده تیکنر مس۳
شکل۶- عدم نمایش دانسیته تهریز تیکنر مس ۳
شکل۷- ریزش پالپ بر روی تجهیزات کنترلی تیکنر مس۳
حلقه کنترلی دانسیته تهریز با تعداد ضربات پمپ تیکنرهای مس-مولیبدن شمال و جنوب
وظیفه اصلی تیکنرهای مس-مولیبدن آبگیری از محصول کارخانه پرعیارکنی و ارسال پالپ غلیظ (با دانسیته ۲۰۰۰) به کارخانه مولیبدن است. همچنین این تیکنرها به عنوان یک مخزن در عمل نقش نوسان گیر خوراک کارخانه مولیبدن را بر عهده دارند. اما گاهی اوقات نوسان بیش از حد در خوراک این تیکنرها باعث تغییر دبی و دانسیته ته ریز می شود که بایستی در چنین مواقعی عکس العمل مناسب اعمال گردد. نظر به اینکه کارخانه مولیبدن به نوسان بار ورودی (از جهت میزان مصرف صحیح مواد شیمیایی از جمله سولفید سدیم و سیانید سدیم و در نتیجه بالا بردن میزان عیار و بازیابی خروجی این کارخانه) بسیار حساس است و این نوسانات رابطه مستقیم با میزان دبی و دانسیته خروجی از تیکنرهای مس-مولیبدن دارد، لذا اطلاع دقیق از میزان دبی خوراک ورودی به این کارخانه ضروری می باشد. در حال حاضر به دلیل معیوب بودن دبی سنج های ته ریز تیکنر های مس-مولیبدن شمال اطلاعی از میزان دبی خروجی و نوسان های آن در دسترس نیست. اگر در شرایط معمول کارخانه مولیبدن دبی ورودی به کارخانه افزایش یابد، زمان ماند در سلولها کاهش یافته و در نتیجه کاهش بازیابی را به همراه خواهد داشت. بنابراین پایش لحظه به لحظه دبی خروجی از تیکنرها جهت کنترل و راهبری هرچه بهتر تیکنر های مس-مولیبدن شمال، جنوب و کارخانه مولیبدن لازم و ضروری است که این هدف مستلزم راه اندازی مجدد دبی سنج های ته ریز تیکنرها می باشد.
- مشکلات دبی سنج های تیکنر مس-مولیبدن شمال
- عدم نمایش مقداردبی خط ۲ در اتاق کنترل
- عدم نمایش مقدارواقعی دبی توسط دبی سنج خط۱
شکل۸- وضعیت دبی سنج خطوط تهریز تیکنر مس-مولیبدن شمال
به منظور برطرف کردن مشکلات مذکور، واحد ابزار دقیق دبی سنج ها مورد بررسی قرارداد.
با توجه به اینکه بالا بودن میزان دانسیته خروجی(بیش از ۲۳۰۰) ته ریز تیکنرهای مس-مولیبدن شمالی و جنوبی باعث افزایش احتمال انسداد لوله های ته ریز می شود و یا در بعضی مواقع دانسیته خروجی ته ریز تیکنرها کمتر از نقطه مطلوب(۲۰۰۰) است که این مسئله هم خود باعث بروز مشکلاتی از قبیل افزایش سرریز و ریخت و پاش ها در کارخانه مولیبدن و از طرفی افزایش میزان مصرف مواد شیمیایی (سولفید سدیم و سیانید سدیم) به دلیل همراه داشتن بخشی از مواد شیمیایی مورد استفاده در کارخانه پرعیارکنی می شود که در نهایت افزایش عیار مس در کنسانتره نهایی کارخانه مولیبدن را در پی دارد. برای حل این موضوع به اجبار بار خروجی از ته ریز تیکنرها دوباره به خوراک تیکنرها به منظور بالا بردن دانسیته خروجی اضافه می شود که این موضوع خود باعث به وجود آمدن مشکلاتی از قبیل افزایش میزان مصرف انرژی، میزان باردهی بیشتر از حد ظرفیت به تیکنر، افزایش کدورت سرریز تیکنر و کاهش کارایی تیکنر می شود لذا چون در حال حاضر میزان دانسیته خروجی از ته ریز تیکنرهای مس-مولیبدن شمالی و جنوبی در بهترین حالت هر دو ساعت یک بار میزان دانسیته توسط مراقبتکار به صورت دستی کنترل می شود، جهت جلوگیری به وجود آمدن مشکلات ذکر شده و همچنین ارسال بار با دانسیته یکنواخت به کارخانه مولیبدن که این کار خود باعث کاهش میزان مصرف مواد شیمیایی در کارخانه مولیبدن می شود راه اندازی حلقه کنترلی دانسیته ته ریز تیکنرهای مس –مولیبدن شمال و جنوب ضروری به نظر می رسد. با خرید چهار عدد دانسیته سنج و راه اندازی دبی سنج های تیکنر شمال(دبی سنج های تیکنر جنوب در مدار می باشند) می توان همانند طراحی حلقه کنترلی دانسیته ته ریز با تعداد ضربات پمپ را به منظور جلوگیری از کاهش کارایی تیکنر و مناسب نمودن خوراک ورودی برای کارخانه مولیبدن ، راه اندازی کرد.
شکل۹- شمای کلی حلقه کنترلی دانسیته تهریز تیکنرهای مس-مولیبدن شمال و جنوب
محدودیت عمده پیش رو برای راهاندازی این حلقه نبود دانسیته سنج روی خطوط مسیر می باشد، که درخواست خرید در دستور کار قرار دارد.
بررسی حلقه های کنترلی تیکنرهای مس شمال و جنوب
حلقه کنترلی دانسیته تهریز با تغییر تعداد ضربات پمپ دیافراگمی به منظور تامین دانسیته مطلوب فیلترهای خلا(۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب) ضروری است.
- محدودیت ها:
- عدم نمایش دانسیته خط ۱ و ۲ تیکنر شمال و خط ۲ تیکنر جنوب در اتاق کنترل فیلتر خشککن و نمایشگر محلی
- نبود دبی سنج روی خطوط هر دو تیکنر
شکل۱۰- وضعیت نمایش دانسیته توسط دانسیته سنجهای تیکنر مس شمال و جنوب
حلقه کنترلی سطح مخزن جمع آوری تهریز تیکنرها با تغییر دور پمپ( وارمن)
- ضرورت:
- جلوگیری از سرریز کردن مخزن و در ادامه برگرداندن بار به تیکنر
- جلوگیری از استهلاک پمپ به واسطه هوا کشیدن
- شکل۱۱- موقعت مخزن جمع آوری تهریز تیکنرها و پمپ وارمن
- محدودیت :
- عدم نمایش میزان سطح در اتاق کنترل
- شکل۱۲- وضعیت نمایش سطح مخزن و دور پمپ
- راهبری کنونی: تنظیم دور پمپ روی۹۰-۸۰% به منظور جلوگیری از سرریز
بررسی وضعیت سرند آب فیلتریت برگشتی به تیکنرهای مس۳و۴
- ضرورت
- جلوگیری از ورود اشغال به داخل پمپها
- شکل۱۳- سرند و اشغال های موجود روی آن
- مشکلات:
- کوچک بودن روزنه های سرند
- گرفتگی روزنه ها و سرریز کردن پالپ
- ثابت بودن سرند و عدم امکان شستشوی آن
- پیشنهاد:
- اصلاح سرند و جانمایی به صورت مورب با یک دریچه تخلیه
- ساخت سرند کوچکتر به صورت ریلی
شکل ۱۴- شمای طرح های پیشنهادی
اصلاحات دوش های مرکز تیکنر مس-مولیبدن شمال و جنوب
- پاشش آب روی الکتروموتور
- نفوذ آب و پالپ به گیربکس و افزایش استهلاک قطعات
اقدامات صورت گرفته
- افزایش طول لوله دوشهای تیکنر شمال به میزان۳۰ سانتی متر
- افزایش طول لوله دوشهای تیکنر جنوب به میزان۲۰ سانتی متر
به موجب این تغییر پاشش آب و پالپ روی تجهیزات و الکتروموتور به طور کامل برطرف شد.
1 دیدگاه
شاهرخ
با سلام از توضیح بسیار خوب شما متشکرم.