کارخانه بخش تغلیظ گل گهر شامل سه خط موازی که با تجهیزات مشابه در حال کار هستند، در این خطوط مواد پس از خردایش اولیه در سنگ شکن توسط سیستم داشت و برداشت به سیلو های آسیا های نیمه خودشکن تغذیه می شود، زیر هر سیلو چهر خوراک دهنده لرزان وجود دارد که خوراک مورد نیاز آسیای نیمه خودشکن را تامین می کند. هوای داغ برای خشک کردن بار ورودی از سمت مشعل تامین میشود. پس از خردایش مواد توسط جریان هوا به سمت کلاسیفایر کشیده می شود و به علت اختلاف فشاری که ایجاد می شود، ذرات به دو دسته دانه ریز و دانه درشت تقسیم می شود که ذرات درشت به ته ریز کلاسیفایر راه یافته و وارد سرند دو طبقه که طبقه بالایی ۲۰ میلی متر که بالا آن به باطله، سرند پایین ۳ میلی متر، ذرات بیت ۲۰ و ۳ میلی متر به عنوان بار ریجکتی شناخته نی شود و به سمت خط ۴ انتقال داده می شود و زیر ۳ میلی متر به سمت سیلو ها جدا کننده مغناطیسی منتقل می شود. سر ریز کلاسیفایر نیز به سیکلون های هوایی که سر ریز این سیکلو ها به سمت رسوب دهنده الکترواستاتیکی می شود و پس از رسوب به سمت کارغانه غبار فرستاده می شود ئو ته ریز سیکلون ها با محصول سرند مخلوط شده و همراه به سیلوه های جدا کننده مغناطیسی فرستاده می شود.
بر کارایی آسیای نیمه خودشکن ۶ عامل کلی تاثیر دارد. برا این اساس موارد، توانکشی، نوسانات سختیدخوراک ورودی، مقدار فشار قبل و بعد از آسیا که نشانه مکش می باشد، ابعاد خواک ورودی، آسترهای آسیا و پرشدگی گلوله هرکدام از این عوامل بر کارایی آسیا و تولید تاثیر خاص خود را دارد.
مشخصات آسیای نیمه خودشکن : دارای ابعاد ۲/۱ متر طول و ۹ متر قطر دارد، تناژ ورودی طبق طرح ۴۰۰ تا ۸۰۰ تن بر ساعت می باشد که در حال حاضر این مقدار بین ۴۲۰ تا ۴۸۰ تن بر ساعت میباشد، پرشدگی گلوله حداکثر به مقدار ۱۳ درصد با زنجیره گلوله ۱۲۵، ۱۰۰، ۹۰ و ۸۰ میلی متر می باشد، دانه بندی خوراک ورودی کوچکتر از ۲۰ سانتی متر و ابعاد محصول ۸۰ درصد عبوری ۴۵۰ میکرون می باشد، لازم به ذکر است که این آسیا نیمه خودشکن بوده بنا به دلایلی به آسیای خودشکن تبدیل شده است.
با توجه به طراحی کارخانه توسط شرکت پولیسیوس، پرشدگی آسیا به میزان ۲۸ درصد می باشد که برای پرشدگی گلوله های متفاوت میزان توانکشی مورد نیاز را تعیین کرده است، لازم به ذکر است که هرکدام از این آسیا ها موتور با توان ۳۰۰۰ کیلو وات دارند که در حال حاضر با توان ۲۲۰۰ کیلو وات کار میکنند. بر اساس این نمودار برای پرشدگی گلوله ۸ درصد میزان توانکشی مورد نیاز ۲۶۵۰ کیلو وات می باشد.
در ادمه به برخی از محدودیت هایی که باعث شده بود آسیای نیمه خودشکن به خودشکن تبدیل شود:
اولین عامل هزینه گلوله ها است. هزینه این گلوله توسط خود شرکت گل گهر تامین شد و گلوله ها خریداری شدند.
عامل دوم خوراک دهنده های زیر سیلو می باشد که امکان دارد اگر بار رطوبتی باشد، هر چهار خوراک دهنده خوراک مورد نیاز آسیا را تامین نکنند و باعث برخورد گلوله ها به آستر ها شود.
عامل بعدی گرفتگی شوت ورودی و خطای حسگر شوت بلاک می باشد، اگر یک سنگ کتابی که از دهانه سنگ شکنی عبور کرده وارد این شوت شود باعث گرفتگی شوت و خوراک ورودی به آسیا قطع و موجب برورد گلوله ها به آستر ها می شود.
دستگا شارژ گلوله و نحوه شارژ گلوله به آسیا محدودیتی در شارژگلوله جبرانی به آسیا بود. برای اینکار دستگاه شارژ گلوله تعمیر شد تا شارژ گلوله به سهولت انجام شود.
محدودیت دیگر پرشدگی سیلو باطله می باشد، با پرشدن این سیلو خوراک ورودی به آسیا ها قطع می شود تا این سیلو تخلیه و پس از آن به آسیا خوراک دهی شود که با محدودیت بار همان مشکل برخورد گلوله به آستر ها پی می آید.
انحراف نوار خوراک ورودی نیز یکی از عوامل محدودیت خوراک ورودی می باشد، با انحراف این نوار خروا ورودی به آسیا موقتا قطع شده و موجب برخورد گلوله ها به آسترها می شود.
با توجه به نوسات خوراک ورودی در آسیا و نوسان خوراک دهنده که مجب کاهش عمر تجهیزات و افزایش توقفات می شود. و همچنین میزان تناژ ورودی که طبق طرح باید ۴۰۰ تا ۸۰۰ تن باشد، و در حال حاضر این امکان وجود ندارد بنابراین با افزودن گلوله می توان با این نوسانات مقابله کرد.
با توجه به توسعه پیت معدنی و افزایش سختی خوراک ورودی، سنگ معدن پس از خردایش در سنگ شکنی باید توسط سیستم داشت و برداشت همگن سازی و پس از آن به سیلو باردهی شود، عدم استفاده از از سیستم و نوسانات سختی خوراک ورودی، باعث کاهش تولید و همچنی نوسان در مدار خردایش می شود بنابراین با افزودن گلوله میتوان با سختیی خوراک ورودی مقابله کرد.
برای تبدیل آسیای خودشکن به نیمه خودشکن بایدهای آن باید رعایت شود تا به آسترها ضربه وارد نشود و توقفات ناشی از تعویض آستر ها کمتر شود:
پرشدگی مناسب بالای ۲۰ درصد می باشد که برای تامین این پرشدگی توانکشی آسیا باید ۲۲۰۰ باشد، اگر توقفی در خط قرار است انجام شود باید در توان ۲۰۰۰ آسیا متوقف شو تا گلوله ها به آسیا آسیبی نرسانند، نوع آسترها باید از جنس گلوله خور باشند، و همچنین شارژ گلوله باید به صورت مرتب به آسیا اضافه شود.
پس از تامین گلوله ها با زنجیره مناسب، و سختی سنجی آستر ها جهت گلوله خور بودن این آستر ها با آسترهای سایشی تعویض شدند، دستگاه شارژ گلوله تعمیر شد و شارژ گلوله در مرحله و در هر مرحله ۴ درصد گلوله اضافه شد تا میزان پرشدگی گلوله به ۸ درصد برسد.
با افزودن گلوله تناژ ورودی از ۴۸۰ تن در ساعت به ۵۳۰ تن در ساعت افزایش یافت، انحراف معیار خوراک ورودی از ۵۲ تن در ساعت به ۳۲ تن در ساعت کاهش یافت، با این افزودن گلوله ظرفیت آسیا ۱۰ درصد افزایش یافت
در رابطه با آسیا و خاموش کردن مشعل و افزایش فشار جهت تولید، میزان تناژ ورودی از ۲۵۰ تن در ساعت به ۵۴۰ تن در ساعت رسید، یعنی انتقال هوا در یک سطح مقطع ثابت دارای ظرفیت ثابتی می باشد. پس برای اضافه کردن گلوله و افزایش ظرفیت نمی توان با توانکشی ثابت این امر امکان پذیر باشد، یعنی اگر ما بخواهیم تناژ ورودی به آسیا به ۶۰۰ تن بر ساعت برسد، بدون افزایش توانکشی امکان پذیر نمی باشد.
با توجه به محاسبات کار باند عملیاتی، در طی بازه سه ماهه، میزان این اندیس ۱۰/۱ کیلو وات ساعت برتن به دست آمد، براساس این اندیس کار باند عملیاتی برای اینکه بدانیم برای افزایش چقد مقدار خوراک چه مقدار توانکشی یا چقدر باید کار انجام دهیم محاسبه شد. برای افزایش ۵۰ تن در ساعت حوراک ورودی ۲۵۰ کیووات بر توانکشی آسیا باید اضافه شود.
در ادمه با افزایش دمای موتور آسیا، میزان مصرف گلوله کم شد، میزان توانکشی کمتر شد تا دمای موتور افزایش نیابد، به همین علت میزان تناژ ورودی از متوسط از ۵۳۰ تن در ساعت به ۴۶۰ تن بر ساعت کاهش یافت.