در جلسه روز پنجشنبه به مورخ ۴ دی ۱۳۹۹ موضوعاتی که مورد بحث قرار گرفتند به شرح زیر میباشند:
معرفی آسیاهای اولیه مدار تغلیظ ۱ و رویهی شارژ گلوله طبق طرح
مروری بر تحقیقات گذشته در زمینه تعیین میزان بهینه شارژ گلوله
بررسی دادههای شارژ گلوله مدار تغلیظ ۱
بررسی توزیع ابعادی گلوله آسیای اولیه ۵ و ۴
محاسبهی مجدد بزرگترین گلوله مورد نیاز مدار تغلیظ ۱
مدار تغلیظ ۱ مجتمع سرچشمه دارای ۸ آسیای گلولهای سرریز شونده میباشد که به دو ضلع تقسیم میشوند، آسیاهای شماره ۱ تا ۴ ضلع جنوب و از آسیاهای شماره ۵ تا ۸ ضلع شمال میباشند. خصوصیات آسیاهای گلولهای اولیه مدار تغلیظ ۱ در جدول زیر عنوان شدهاند.
جهت محاسبهی بزرگترین اندازهی گلوله مورد نیاز میتوان از رابطهی پیشنهاد شده توسط باند استفاده کرد:
:B قطر گلوله (میلیمتر)
:F اندازه خوراک بر مبنای ۸۰ درصد عبوری (میکرون)
:K ثابت تجربی معادل ۳۵۰ برای آسیا کنی تر
:SG وزن مخصوص کانه
:Wi اندیس کار کانه
%Cs : کسری از سرعت بحرانی
ِِD: قطر داخلی آسیا (فوت)
برای اینکه عملکرد آسیاهای گلولهای به بهترین نحو باشد باید طیفی یا توزیعی از ابعاد مختلف گلوله در داخل آسیا داشته باشیم که در این خصوص جدولهایی ارائه گردید که در زیر جدول ترکیب گلولههای پیشنهادی Bond برای شروع کار آسیا مشاهده میشود.
طبق طرح کارخانه کل شارژ گلوله مورد نیاز مدار تغلیظ ۱ برابر۵/۲۹۵ متریک تن میباشد که قبل از شروع به کار آسیاهای گلولهای ۷۵ درصد گلولهها که معادل ۶/ ۲۲۱تن میباشد اضافه میگردد بعد از شروع به کار، متناسب با خوراک ورودی ۲۵ درصد دیگر اضافه خواهد شد.
برای بهینه کردن عملیات خردایش تحقیقاتی در زمینه توزیع ابعادی و درصدهای اضافه شدن گلولهها در ابعاد مختلف انجام شده است که به بررسی این تحقیقات صورت گرفته پرداخته شد:
یکی از تحقیقاتی که توسط دکتر بنیسی و همکاران در این زمینه انجام شده به این صورت بود که ابتداء یکی از آسیاهای گلولهای را به طور کامل خالی کردهاند، تعداد گلولههای خالی شده برابر با ۲۸۰۵۳۴ عدد گلوله که معادل ۳۰۵۱۸۰ کیلوگرم میباشد گلولههای خالی شده در یک سری بازهی ابعادی ۷۰+ میلیمتر، ۶۰+۷۰- میلیمتر، ۵۰+۶۰- میلیمتر،۴۰+۵۰- میلیمتر و ۴۰- میلیمتر طبقه بندی شدهاند. جدول زیر نتیجه خالی کردن آسیای گلولهای و طبقهبندی ابعادی گلوله میباشد.
با توجه به نتایج به دست آمده یک مقایسهای بین مقدار گلولههای اندازهگیری شده، طرح و پیشنهاد شده توسط باند انجام شد و با توجه به مقایسهی انجام شده مشخص شد که مقدار گلولههای بزرگ (۸۰ میلی متر) از مقدار گلولههای طرح بیشتر بوده و از جهتی دیگر میزان گلولههای ریز کوچکتر از
۵۰ میلیمتر خیلی کم میباشد. شکل زیر نمایانگر مقایسه انجام شده میباشد.
همانطور که گفته شد برای داشتن عملکرد مناسبی در آسیاهای گلولهای نیاز هست که یک طیفی از ابعاد مختلف گلوله داشته باشیم در شکل زیر بر اساس یک سری آزمایشات صورت گرفته بر روی گلوله با اندازههای مختلف تغییر اندازهی آنها با در نظر گرفتن حالت کروی گلولهها انجام شد. با توجه به شکل زیر و بررسیهای انجام شده اگر در آسیاهای گلولهای به عنوان مثال فقط گلولهی با ابعاد ۸۰ میلیمتری اضافه کنیم دیگر گلولههای با ابعاد ریزتر از ۴۰ میلیمتری تشکیل نمیشود.
با توجه به نتایج به دست آمده ترکیب گلولههای ۸۰ میلیمتری (۶۰ درصد)، ۶۰ میلیمتری (۲۰ درصد)، ۵۰ میلیمتری (۱۰ درصد) و ۴۰ میلیمتری (۱۰ درصد) پیشنهاد شده که بدلیل غیر عملی بودن پیشنهاد بالا اجرا نگردید به همین خاطر پیشنهاد دیگری پیشنهاد داده شد این پیشنهاد به ترتیببرابر ۸۰ درصد گلولههای ۸۰ میلیمتری و ۲۰ درصد گلولههای ۶۰ میلیمتری بوده است. شکل زیر نمایانگر درصد وزنی دو پیشنهاد ارائهشده و طرح میباشد.
تحقیقی دیگری که انجام شده با موضوع بررسی تأثیر ترکیب گلوله و جنس آن بر کارایی فلوتاسیون بوده است که ابتداء چهارتا از آسیاهای اولیه را خالی کرده و سه نوع گلوله با جنس متفاوت در آنها شارژ شد. جدول و شکل زیر به ترتیب جنس گلولههای شارژ شده به آسیاها و تاثیرات حاصل از هر کدام از گلولهها میباشد. با بررسی دانهبندی ذرات کوچکتر از ۷۵ میکرون در سرریز هرکدام از آسیاها مشخص شد که جنس و ترکیب (B) بهترین عملکرد را داشته است.
در ادامه، توزیع دانهبندی سرریز سیکلونها و رابطهی بین اندازه و بازیابی ذرات برای دو ترکیب بررسی شد که نتایج نشان از افزایش درصد تجمعی عبوری و بازیابی در واحد فلوتاسیون هنگام استفاده از شارژ ترکیبی شده است.
با توجه به نتایج به دست آمده ترکیب شارژ گلولهی زیر پیشنهاد شد:
۷۵ درصد گلولهی ۸۰ میلیمتری و ۲۵ درصد گلولهی ۶۰ میلیمتری که نتیجهی این پیشنهاد افزایش ۰۳/۹ درصدی ذرات کوچکتر از ۷۵ میکرون است.
در تحقیقی که توسط دکتر شیرازی و حسنزاده در سال ۱۳۹۲ انجام گردید ابتداء با استفاده از رابطهی باند بزرگترین اندازه موردنیاز گلوله را محاسبه کردند. مقادیر پارامترهای معادله باند که جایگزاری شد به این ترتیب میباشد: ۸۰ درصد خوراک ورودی به آسیا برابر ۱۲۷۰۰ میکرون، دانسیته خوراک آسیا برابر با ۲/۸ کیلوگرم بر مترمکعب، قطر آسیا مساوی با ۳/۵ متر و سرعت بحرانی ۷۵ درصد، اندیس باند ۱۲ کیلووات بر تن، اندازه بزرگترین ابعاد گلوله مصرفی در آسیای گلولهای تر ۷۸ میلیمتر بدست آمد.
در ادامه تحقیق تأثیر توزیع و عدم توزیع گلولههای ۶۰ میلیمتری در آسیای اولیه ۲ بررسی گردید. با توجه به جدول زیر هنگام استفاده از ترکیب گلولههای ۸۰ و ۶۰ میلیمتری میزان ذرات کوچکتر از ۷۵ میکرون در خروجی آسیا، سرریز و ته ریز نسبت به زمانی که فقط از گلولهی ۸۰ میلیمتری استفادهشده بیشتر میباشد.
دیگر نتایجی که بدست آمده توزیع دانه بندی خروجی آسیا اولیه و دانه بندی سرریز هیدروسیکلون بود که با توجه به شکلهای زیر در حالتی که از شارژ ترکیبی استفاده شده میزان ذرات ریزتر از ۷۵ میکرون و درصد تجمعی عبوری بیشتر شده است.که در آخر پیشنهاد داده شده برای شارژ مدار تغلیظ ۱ طبق این تحقیق به این صورت بوده است: ۴۰ درصد گلوله ۸۰ میلیمتری و ۶۰ درصد گلوله ۶۰ میلیمتری.
از سال ۱۳۹۲ به بعد شارژ گلولهای که برای مدار تغلیظ ۱ در نظر گرفته شده بود طبق پیشنهاد دادهشده توسط آخرین تحقیق در این زمینه میباشد که با توجه مشکلاتی همچون زیادشدن بار برگشتی دادههای مربوط به تناژ گلوله شارژ شده در مدار تغلیظ ۱ که بهطور روزنه ثبت میگردند بررسی شد که طبق جدول زیر میزان درصد اضافه شدن گلولههای ۶۰ و ۸۰ میلیمتری برای هر دو ابعاد بهصورت یکسان (۵۰ درصد) بوده است.
که در نتیجهی بررسی دادههای مربوط به شارژ گلوله، از گلولههای موجود در آسیای اولیه ۵ همراه واحد متالورژی جهت بررسی توزیع ابعادی گلولههای داخل آسیا و اینکه گلولهها از چه اندازهای حالت کروی خود را از دست میدهند نمونه گرفته شد.