این جلسه که در تاریخ ۹۹/۹/۲۰ برگزار شد موضوعات زیر مورد بحث و بررسی قرار گرفت:
- معرفی سلول ستونی و نحوه عملکرد حلقه کنترل ارتفاع کف سلول ستونی
- بررسی حبابسازها، شیرهای یکطرفه و مسیر هوای ورودی به سلول
- مشکلات حلقه کنترل ارتفاعکف سلولهای ستونی
۱-معرفی سلول ستونی
در کارخانه پرعیارکنی ۲ برای تولید کنسانتره نهایی کارخانه، در مرحله پرعیارکنی نهایی در هر فاز از یک عدد سلول ستونی استفاده شده است. این سلولها از نوع CISA400×۱۲۰۰ بوده و قطر آنها برابر۴ و ارتفاع برابر ۱۲ متر میباشد. از مشخصههای اصلی سلول ستونی نسبت به سایر سلولهای فلوتاسیون میتوان به نسبت ارتفاع به قطر زیاد، سیستم حبابسازی، آب شستشوی کف، ارتفاع کف زیاد و سیستم کنترلی ارتفاع کف اشاره کرد.
۲- سیستم حبابسازی
عملکرد حبابساز تاثیری زیادی در نحوه عملکرد سلول ستونی دارد. سیستم حبابسازی با ترکیب هوا و پالپ در حبابساز مخلوطی از هوا و پالپ را وارد سلول ستونی میکند. روند حباب سازی به این شکل است که از سمت حلقه باطله برگشتی پالپ و از سمت حلقه هوا، هوا با فشار مناسب وارد حبابساز میشود( شکل۱). دور تا دور سلول ستنی ۱۲ عدد مخلوط کننده ثابت قرار دارد.
۳- بررسی حبابسازها و شیرهای یکطرفه سلول ستونی فاز۲
با توجه به اینکه با بررسیهایی که انجام شده بود در سطح سلول ستونی فاز۲ اغتشاش زیادی مشاهده میشد سلول ستونی به طور کامل تخلیه شد و تمامی حبابسازهای آن تعویض گردید همچنین شیرهای یکطرفه نیز به علت ورود پالپ چوک شده بودند که رسوبزدایی شدند. (شکل۲)
۴- نحوه عملکرد حلقه کنترل ارتفاع کف
برای تعیین ارتفاع کف در سلولهای ستونی مجتمع مس سرچشمه از دو فشارسنج استفاده شده است. این فشارسنجها در ارتفاعهای ۱٫۴و۲٫۴ متری از بالای ستون نصب شدهاند. برای محاسبه ارتفاع کف فشارهای اندازهگیری شده به منطق کنترلی ارسال شده و با فرض ثابت بودن دانسیته کف و قانون فشار در سیالات، ارتفاع کف محاسبه میشود.
از جمله مشکلاتی که در محاسبه ارتفاع کف وجود دارد میتون به موارد زیر اشاره کرد:
- قرار گرفتن فشارسنج بالایی یا هر دو فشارسنج در منطقه کف
- کالیبره نبودن فشارسنجهای سلولهای ستونی
- تغییر دانسیته کف
- رسوب گرفتن دیافراگم فشارسنج
پس از رسوب زدایی شناورهای سلولهای ستونی و اطمینان از کالیبره بودن فشارسنجهای ستونها، با اندازهگیری ارتفاع کف در محل با استفاده از شناور (ارتفاع کف واقعی) و مقایسه آن با ارتفاع کف نمایش داده شده در اتاق کنترل مشخص شد که بین ارتفاع کف محل با اتاق کنترل تقریبا ۱۷ سانتیمتر اختلاف وجود دارد.(شکل۴)
در ادامه با استفاده از فرمول محاسبه دانسیته کف دانسیته کف سلولستونی در ارتفاعهای مشخص تعیین گردید، که مشخص شد دانسیته کف در وضعیت فعلی ۰٫۳۳گرمبرسانتیمتر مکعب میباشد در صورتی که عدد دانسیته کف که در منطق کنترلی قرار گرفته مقدار ۰٫۲۰ میباشد بنابراین مشخص شد که عامل اصلی ایجاد خطا مربوط به دانسیته کف میباشد که با تغییر دانسیته کف از ۰٫۲۰ به ۰٫۳۳ اختلاف دانسیته کف از مقدار ۱۷ سانتیمتر به ۲ سانتیمتر کاهش پیدا کرد.(شکل۵)
همچنین قرار گرفتن یکی از فشارسنجهای سلول ستونی در منطقه کف نیز باعث ایجاد خطا در محاسبه ارتفاع کف میشود. همانطور که در شکل ۶ مشاهده میشود. به علت قرار گرفتن یک فشارسنج در منطقه کف پمپ باطله خروجی روی حالت دستی قرار داده شده است.بدین منظور برای رفع این مشکل با کاهش دور پمپ و کاهش ارتفاع کف (کمتر از۱۴۰ سانتیمتر) مجددا پمپ باطله خروجی روی حالت خودکار قرار داده شد.
به منظور جلوگیری از افزایش ارتفاع کف و قرار گرفتن فشارسنجهای سلول ستونی در منطقه کف دو هشدار برای این منظور در سیستم قرار داده شد. در صورتی که ارتفاع کف از ۱۲۰۰ میلیمتر بیشتر شود هشداراول برای مراقبتکار اتاق کنترل داده میشود. اگر بازهم ارتفاع کف افزایش یابد و به بیش از ۱۳۰۰ میلیمتربرسد، هشدار دوم به مراقبتکار اتاق کنترل داده خواهد شد.(شکل۷)