این جلسه در روز ۱۳ خرداد ۱۴۰۰ برگزار گردید. به استاندارد سازی مدار تیکنرهای مس- مولیبدن مجتمع مس سرچشمه پرداخته شد.
مباحثی که در این جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت به شرح ذیل میباشد:
- تعویض دوش دور تیکنر مس- مولیبدن فاز ۱
با توجه به اینکه خوراک تیکنرهای مس- مولیبدن، کنسانتره حاصل از فلوتاسیون در کارخانههای تغلیظ است، حاوی کف بسیار زیادی میباشد. علاوه بر این، ورود پالپ با سرعت به درون چاهک خوراکدهی و به صورت ریزشی باعث افزایش میزان کف موجود در پالپ میشود. از این رو در بیشتر اوقات کف سبز رنگی که حاوی کنسانتره نهایی مس- مولیبدن است، روی سطح تیکنر را میپوشاند (۱-۱) . وجود کف روی تیکنر باعث راهیابی ذرات کنسانتره به سرریز تیکنر و درنهایت رسوب گرفتگی _مسیر انتقال آب سرریز به ابتدای مدار می گردد. بنابراین شکستن کف روی این تیکنرها بسیار با اهمیت است.
برای شکستن این کفها در دور تیکنر یک حلقه آب که روی آن تعدادی دوش نصب شده است در نظر گرفته شده است. این دوشها آب را با فشار روی سطح تیکنر وارد و باعث شکستن کفهای روی سطح میشود. ولی به دلیل رسوب گرفتگی و فرسودگی شدید این دوشها در تیکنر مس- مولیبدن فاز ۱، دیگر قادر به از بین بردن این کفها نیستند و مقدار زیادی از این کف به کانال سرریز تیکنر راه مییابد ( ۱-۲)
شکل ۱: وضعیت تیکنر مس- مولیبدن فاز ۱ و دوش دور آن قبل از تغییرات
تیکنر مس- مولیبدن فاز ۱ به دلیل رسوب گرفتن و شکستن لوله آب اسپری دوش دور تیکنر کارایی مطلوب در عقب راندن کف روی سطح و جلوگیری از ورود به کانال آب سرریز را نداشته و همین موضوع باعث افزایش کدورت آب سرریز، پرشدن کانال سرریز میگردد. که طی پیگیرهای انجام شده دوش دور تیکنر فاز ۱ ساخته و تعویض گردید . با تعویض این دوشها، میزان کدورت سرریز کاهش یافت( شکل ۲).
شکل۲: وضعیت سطح تیکنر قبل و بعد از تغییرات
- نصب دوش کفشکن بر روی مسیر خوراک تیکنر مس- مولیبدن فاز ۱
یکی دیگر از مشکلات تیکنر مس- مولیبدن فاز ۱، سرریز کردن کانال خوراکدهی و راهیابی کف به سطح تیکنر بود که دلیل اصلی این اتفاق شیب نامناسب کانال خوراک دهی و پیچ و خمهای مسیر خوراک دهی بود.
جهت حل این مشکل، یک لوله ۲ اینج با چندین انشعاب بر روی مسیر خوراکدهی نصب گردید. تا کف مورد نظر شکسته شود و خوراک ورودی با سرعت بیشتر وارد چاهک خوراک دهی شود ( شکل ۳).
شکل ۳: اقدامات انجام شده جهت نصب دوش کفشکن کانال خوراکدهی مس- مولیبدن فاز ۱
-تعویض و نصب دوشهای کف شکن بر روی چاهک خوراکدهی تیکنر مس- مولیبدن شمال
با توجه به اینکه کنسانتره خروجی از کارخانه تغلیظ به دلیل وجود ماده شیمیایی کفساز، حاوی مقدار زیادی کف پایدار است، درنتیجه هنگام ورود به داخل چاهک خوراکدهی این کفها که حاوی مواد جامد هستند در سطح تیکنر پخش میشوند و کمکم به سمت کانال سرریز تیکنر حرکت میکنند و آب آن را کدر میکنند که این کدورت باعث هدرروی کنسانتره به میزان ۱۰۰ تن در سال برای تیکنر میشود.
شکل ۴: وضعیت دوش مرکز نیکنر مس- مولیبدن شمال ( قبل از تغیییرات)
برای جلوگیری از رسیدن این کفها به کانال سرریز دوشهایی دورتادور تیکنر نصبشده است ولی این دوشها توانایی جلوگیری از ورود همه مواد جامد چسبیده به حبابها را ندارند، چون این دوشها در نزدیکی کانال نصبشدهاند و هنگامیکه کفها را به سمت مرکز تیکنر میراندند، ذرات جامد جداشده از آن فرصت کافی برای تهنشینی را نداشته و به کانال سرریز راه پیدا میکنند؛ بنابراین جهت جلوگیری از ورود کفها به سطح تهنشینی تیکنرنیز دوشهای کف شکن در محیط چاهک خوراکدهی قبلا نصب گردید . اما به مرور زمان این دوشها فرسوده شده و دیگر قابل استفاده نمیباشد ( شگل ۴). به همین خاطر در توقف تیکنر مس- مولیبدن شمال این دوشها ساخته شد و مجدد بر روی چاهک خوراک دهی تیکنر نصب گردید ( شکل ۵). با توجه به اینکه محل انتشار و تولید بخش زیادی از کف مرکز تیکنر است و محیط چاهک خیلی کمتر از محیط تیکنر است؛ از همان آب دوشهای دور تیکنر برای مرکز آن نیز انشعاب گرفته شد که این دوشها باعث شکستن کفها در همان مرکز تیکنر شدند. پس مقدار آب مصرفی جهت شکستن کفها افزایش پیدا نکرد ولی کارایی تیکنر بسیار بالاتر رفت. علاوه بر آن با توجه به اینکه هرچقدر میزان پالپ ورودی به تیکنر رقیقتر باشد سرعت تهنشینی مواد جامد بیشتر خواهد بود، آب دوشهای کف شکن باعث رقیقسازی خوراک ورودی به تیکنر نیز میشود.
شکل ۵: نورد کردن لولههای دوش مرکز تیکنر مس- مولیبدن در کارگاه
با توجه به اهمیت آب در صنعت و همچنین استفاده از افشانههایی با کارایی مناسب، برای از بین بردن کف جمع شده در چاهک خوراکدهی، از افشانههای نوع اردکی که در کارخانه روی سرندهای آسیاهای نیمه خودشکن نصبشده است استفاده گردید. این نوع افشانه با افزایش سرعت پاشش، آب را با فشار مطلوب در طول حدود ۵/۱ متری پخش کرده و علاوه بر کاهش مصرف آب، کارایی بسیار مناسبی در از بین بردن کف دارد. فاصلهی این افشانهها تا سطح آب ۳۰ سانتیمتر است. (شکل ۶)
شکل ۶: اقدامات انجام شده جهت ساخت و نصب دوش مرکز تیکنر مس- مولیبدن شمال
بعد از نصب دوش مرکز مقدار کدورت سرریز به نحو چشمگیری کاهش پیدا کرد ( شکل ۷).
شکل ۷: وضعیت سطح تیکنر مس- مولیبدن شمال قبل و بعد از نصب دوش مرکز بر روی چاهک خوراک دهی
–کنترل وضعیت شیرهای یکطرفه پمپهای دیافراگمی
هر یک از تیکنرهای مس- مولیبدن دو خط ته ریز دارند. برای هر خط دو پمپ دیافراگمی وجود دارد. دلیل وجود دو کپه برای هر پمپ در هر خط این است که پمپهای دیافراگمی بهصورت ضربهای کار میکند و هر پمپ بهصورت پیوسته مواد را نمیفرستد. برای اینکه مواد بهصورت پیوسته در خطوط لوله جریان داشته باشد از دو کپه استفادهشده که هر باریکی از کپه ها مواد را ارسال کند. پمپهای دیافراگمی با هوا کار میکنند ( شکل ۸).
شکل ۸: اجزاء و نحوه کارکردن پمپهای دیافراگمی تهریز تیکنرهای مس- مولیبدن و مس شمال و جنوب
لازم به ذکر است که هر کپه پمپ دیافراگمی دارای دو شیر یکطرفه میباشد که داخل این شیرها یک گلوله لاستیکی قرار دارد. گاها به دلیل فشار زیادی که ممکن است به این شیرها وارد میشود، تسمه فلزی نگهدارنده شیر یکطرفه در رفته و مقدار زیادی کنسانتره از این طریق هدرروی شود ( شکل ۹).
شکل ۹: نمای از شیر یکطرفه پمپهای دیافراگمی که تسمه فلزی نگهدارنده آنها در رفته است.
که پیشنهاد میشود برای کنترل وضعیت این شیرها، یک شیر کنترلی قبل از ورودی پمپ و بر روی مسیر تهریز نصب گردد و همچنین این شیر با دبیسنج مسیر خروجی پمپ کنترل شود. یعنی زمانی که دبی تهریز صفر شد نشان از این است که تسمه فلزی در رفته و فورا دبی سنج به شیر کنترلی فرمان دهد تا بسته شود و ورودی پمپ قطع شود ( شکل۱۰).
شکل ۱۰: شماتیک کنترل وضعیت شیرهای یکطرفه ی پمپ های دیافراگمی توسط دبی سنج و سیر کنترلی ته ریز