در این سمینار که در روز پنج شنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۱ در محل مرکز برگزار گردید، مهندس مهدی محمدی نژاد بهار به بررسی روند حل مشکل حذف ذرات درشت در خوراک ورودی به سلولهای فلوتاسیون مجتمع مس شهر بابک پرداختند.
به طور خلاصه در مجتمع مس شهر بابک از ۵ سلول فلوتاسیون ستونی موازی که نقش پرعیارکنی اولیه (رافر) را بر عهده دارند، استفاده میشود. سلولهای ستونی استفاده شده در این قسمت از نوع CIsa/MicrocelTM ساخت شرکت Metso CISA میباشد. قطر و طول این ستونها به ترتیب ۴ و ۱۲ متر میباشد.
بخشهای مختلف این نوع سلول ستونی شامل سیستم تولید حباب، سیستم آب شستشو و سیستم کنترلی میباشد. در شکل زیر نمایی از بخشهای مختلف این نوع ستون نشان داده شده است.
در حین سقوط با حبابهای تولید شده توسط سیستم حبابسازی برخورد کرده و شرایط جذب ذرات آبران شده توسط حبابها فراهم میشود.
تولید حباب یک پارامتر کلیدی در عملکرد صحیح سلول ستونی میباشد. نحوه تولید حباب در سلول ستونی با استفاده از مخلوط کننده ثابت ( Static mixer ) است. قسمتی از باطله ستون توسط یک پمپ سانتریفیوژ برگردانده میشود و قبل از ورود پالپ برگشتی به داخل مخلوط کننده استاتیکی با هوا ترکیب میشود و مجموعه وارد مخلوط کننده میشود. در داخل مخلوط کننده استاتیکی سوسپانسیون هوا و پالپ در اثر یک حرکت برشی شدید باعث ایجاد میکروحبابهایی میشود و از داخل مخلوط کننده استاتیکی خارج میشوند. مخلوط پالپ و حباب ایجاد شده توسط مخلوط کننده استاتیکی از نزدیکی کف سلول وارد ستون میشود و با حرکت رو به بالای حبابها وارد منطقه جمعآوری میشود. در شکل زیر نمایی از تیغههای داخل حبابساز مخلوط کننده ثابت (static mixer) نشان داده شده است.
همانطور که قبلا هم ذکر شد بزرگترین مشکل موجود که باعث شده است این ستونها کارایی خود را از دست بدهند، گرفتگی حبابسازهای آن به وسیله ذرات درشت راه یافته به آن میباشد.
برای مطالعه ی بیشتر در مورد سلول های فلوتاسیون ستونی به کتاب “فلوتاسیون ستونی” جی.۱٫فینج و گ.اس.دابی ترجمه ی دکتر صمد بنیسی و مهندس محمد نثاری مراجعه فرمایید.